Sud u Haagu obilježava 20. obljetnicu postojanja

Screenshot: YouTube

MEĐUNARODNI kazneni sud (ICC) obilježio je danas 20. obljetnicu postojanja u sjeni rata u Ukrajini. Govoreći u Haagu, glavni tužitelj Karim Khan naglasio je da će se navodni ratni zločini u Ukrajini morati istražiti i odgovorni privesti pravdi.

Njegov je ured stoga blisko surađivao s ukrajinskim pravosudnim sustavom, rekao je Khan na konferenciji stručnjaka u povodu godišnjice suda. Ukrajinski rat je omogućio sudu, koji je dugo kritiziran kao neučinkovit, da dobije novu važnost.

Khan je brzo pokrenuo istragu i poslao veliki tim stručnjaka u ratnu zonu da prikupe dokaze.

U 20 godina sud donio niz kontroverznih oslobađajućih presuda

Dana 1. srpnja 2002., ugovor kojim je osnovan ICC, Rimski statut, stupio je na snagu, a 123 zemlje su od tada potpisale ugovor, iako supersile, uključujući SAD, Rusiju i Kinu, ne priznaju sud.

Zadužen je za privođenje pravdi zločinaca, uključujući onih odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, genocid i zločine agresije.

Sud je kritiziran kao jednostran i neučinkovit. U 20 godina donio je samo pet osuđujućih presuda i niz vrlo kontroverznih oslobađajućih presuda.

Tužiteljstvo trenutno istražuje slučajeve u 17 zemalja, od kojih je većina u Africi. U prošlosti je također istraživao u Afganistanu, Venezueli, Mjanmaru, a sada također istražuje u Ukrajini. Khan je pozvao na tješnju suradnju s nacionalnim sudovima.

"Moramo [tješnje] surađivati ​​s pogođenim zajednicama koje su toliko izgubile i pokušati ubrzati i poboljšati kvalitetu pravde", rekao je.

Pročitajte više