Sud u Kongu osudio dvojicu bivših norveških vojnika na smrtnu kaznu

DVOJICA Norvežana osuđena su na smrtnu kaznu zbog špijunaže i ubojstva svojeg vozača. Prije izricanja presude norveški ministar vanjskih poslova iznio je zabrinutost kako postoji mogućnost da Joshua French i Tjostolv Moland neće imati pravedno suđenje te je obećao da će poduzeti sve mjere kako bi ih spasili smrtne kazne, izvještava Reuters.

Osim smrtne kazne sud im je odredio da isplate 60 milijuna dolara odštete Demokratskoj Republici Kongo i obitelji ubijenog vozača. Sudac je objasnio kako su dvojica bivših vojnika špijuni i da su opasnost za Kongo. Dvojica muškaraca nekada su služili u norveškoj vojsci, ali od 2007. godine nisu imala nikakve veze s njom ili bilo kojom drugom službenom organizacijom. DR Kongo tvrdi kako su kod osuđenika pronašli vojne iskaznice koje vrijede do 2017. godine.

Prema izjavi osuđenika, Joshua French i Tjostolv Moland bili su u Kongu zbog poslova vezanih uz svoju osiguravateljsku tvrtku i ne osjećaju se krivima. Iako se smrtna kazna može dosuditi po konganskom ustavu, ona se rijetko izvršava i najčešće se mijenja u doživotnu kaznu zatvora. Norvežani imaju pet dana mogućnosti žalbe na presudu.

Pročitajte više