GRUPNO SILOVANJE U ZADRU

Sud u Zadru uporno ratuje s medijima. To smo jednom već skupo platili

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/EHCR

"POJEDINCIMA ne smije biti zabranjeno kritizirati pravosudni sustav!" stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava koji je kaznio Hrvatsku s 50 tisuća kuna jer je izdavaču zadarskog tjednika Narodni list prekršila pravo na slobodu izražavanja zajamčeno člankom 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda se odnosila na slučaj kada je predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić tužio Narodni list jer su objavili da se pojavio na predstavljanju VOX-a, novina koje je pokrenuo kontroverzni poduzetnik Reno Sinovčić. Za suca Babića bila je sporna rečenica: "Što Babić radi u novinarskim je  krugovima poznato samo ekipi oko Sinovčića. U zapadnom svijetu takve  se suce stavlja na stup srama." Općinski sud u Benkovcu i Županijski sud u Splitu presudili u korist suca Babića, a Narodni list morao je platiti sucu 50 tisuća kuna, zbog čega se žalio Europskom sudu za ljudska prava.

> Glasnogovornik suda u Zadru o grupnom silovanju: "Nepotrebno se dižu tenzije"

“Članak je pokrivao temu od javnog interesa, a to je funkcioniranje pravosuđa, i iako je bio zajedljiv, nije bio uvredljiv", stajalo je u presudi Europskog suda za ljudska prava uz napomenu kako se prihvatljiva kritika mogla shvatiti kao “uvredljiv vrijednosni sud".

Za sve krivi novinari

No, čini se da šef Županijskog suda u Zadru nije ništa naučio. Naime, upravo s ovog suda stigle su ovih dana žestoke optužbe na račun medija i novinara zbog izvještavanja o slučaju grupnog silovanja maloljetnice. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković prozvao je medije kao isključive krivce za puštanje sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje, a da ti pri tome nije demantirao ni jedan medijski napis.

"Percepcija javnosti uglavnom je vođena bombastičnim napisima u novinama. Bombastični napisi u novinama, to isto znate, su u principu jednostrani, novinari ih stavljaju radi čitatelja i što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, ne znam što će novinari napisati, ali se onda na ovakav način tenzije nepotrebno dižu", rekao je glasnogovornik koji je, odgovarajući na pitanje zašto nije određen istražni zatvor, krivnju svalio na novinare. Prema tumačenju suda u Zadru, čiji je predsjednik sudac Babić, ispada da novinari nisu ni trebali problematizirati činjenicu da je sedam osumnjičenih osoba pušteno da se brane sa slobode.

Slučaj se mora nastaviti pozorno pratiti

"Jednako kao što je posao sudaca podložan javnoj kritici, novinarski posao još je podložniji i izloženiji kritikama. I to je u redu, ali kritike moraju biti utemeljene u činjenicama, a ne u proizvoljnom iznošenju mišljenja o motivima novinara. Kada se još uzme u obzir kako nije prvi put da hrvatsko pravosuđe iznenadi i stručnu i ostalu javnost dubioznim odlukama, vjerujemo da je sasvim u redu da novinari, zbog zaštite žrtve, nastave pozorno pratiti ovaj slučaj držeći se utvrđenih profesionalnih standarda novinarske struke bez da se omalovažavaju ili ocrnjuju motivi zbog kojih to rade", stajalo je u reakciji Sindikata novinara Hrvatske na ove izjave predstavnika suda u Zadru.

Pročitajte više