Sudac koji je svećenika pedofila poštedio zatvora: "Nije mu prijetio silom, to nije silovanje"

Screenshot, Foto: RTL, 123rf, djos.hr

SVEĆENIK koji je seksualno zlostavljao dječaka neće ići u zatvor, određena mu je kazna koju će odraditi dobrotvornim radom. Tu presudu donio je sudac osječkog Općinskog suda Ivan Sajter, piše RTL.

>> Svećenik iz Slavonije silovao dječaka, ali ne mora u zatvor: "Ovo znamo samo Bog, ti i ja"

"Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je ijedan dokaz u spisu ukazao na to da je bila riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu da žrtva kao osoba koja je imala 16 godina nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku", kazao je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku.

Podsjetimo, svećenika se optužnicom teretilo da je u siječnju 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje. Usto je svećenik dječaku od 15 godina ponudio pivo, a potom ga silovao. Svećenikova žrtva, sjemeništarac, sve je prijavio 11 godina kasnije.

Sudac Ivan Sajter objasnio je: "Silovanje pretpostavlja prijetnju silom, o čemu u ovom slučaju nije riječ. Dakle, kazna je u granicama propisane – nije ublažavana. Je li adekvatna, vidjet ćemo što će o tome reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo."

Svećenika nisu sankcionirali ni u Đakovačko-osječkoj biskupiji. Tadašnji nadbiskup Milan Srakić i neki od svećenika iz biskupije svjedočili su u sudskom postupku da o tome što se dogodilo ništa ne znaju.

Pročitajte više