Sudac Kolakušić o Lex Todorić: Ovo je prijelaz na tamnu stranu svjetske povijesti prava

Ilustracija: Index (FaH)

"U HRVATSKOJ živimo po zakonima koji su pisani isključivo za korist užeg kruga pojedinaca. Sada prelazimo na tamnu stranu svjetske povijesti prava, jer je taj krug sve manji", kaže u razgovoru za Index sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, komentirajući najave iz Vlade o novom posebnom zakonu za "sistemske tvrtke".

Naime, na jučer održanoj izvanrednoj konferenciji za novinare, potpredsjednica Vlade Martina Dalić priznala je kako se radi posebni zakon za Agrokor.

Vlada bi tako, prema najavama iz Banskih dvora, trebala kao posebni policajac nadzirati financijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje Agrokora.

Ustavna zaštita prava vlasnika

No, postavlja se pitanje može li taj zakon biti održiv, odnosno ruši li taj zakon načelo ravnopravnosti u ovom slučaju poduzetnika.

"Teško mi je zamisliti da bi najavljeni zakon mogao biti suglasan s Ustavom RH i odredbom da je država dužna osigurati svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Spominje se da bi povjerenik otpisivao dugove što je u direktnoj suprotnosti s ustavnom zaštitom prava vlasništva", kaže o toj temi sudac Kolakušić.

Za nas su katastrofalni zakoni su dobri, a za Todorića?


Pisanje posebnog zakona za "sistemske tvrtke" ujedno znači i konačno priznanje kako u Hrvatskoj ne postoji dobar stečajni zakon, a ni zakon koji uređuje predstečajne nagodbe. S tom tvrdnjom suglasan je i sudac Kolakušić.

"Upravo ove najave govore kako imamo katastrofalne i potpuno nepromišljene zakone, nakon 15 verzija stečajnog i predstečajnog zakona opet idemo u izmjene", kaže Kolakušić. 

Isto tako u slučaju Todorića radi se, kako je objasnila potpredsjednica Vlade Dalić "sistemskom riziku", no zar nije "sistemski rizik" više od 300 tisuća blokiranih čiji dug se popeo na preko 40 milijardi kuna? Upitali smo Kolakušića zar ne bi upravo to trebao biti "sistemski rizik" koji iziskuje novo, pravično i provedivo zakonsko rješenje?

Eksplozija novih blokiranih

"Razočaravajuća je činjenica da se za neodrživu socijalnu situaciju skoro milijun građana RH ne želi odvojiti vrijeme za kvalitetnu izmjenu propisa kojima bi im se pomoglo i spriječila eksplozija novih blokiranih građana", odgovara na kraju sudac Kolakušić.


 

Pročitajte više