Lijepa vijest za Nevenku i Keruma: Sudac odbio istragu za utaju poreza od 2,9 milijuna kuna!

LIJEPA vijest za predsjednicu splitskog Gradskog vijeća stiže sa suda. Davor Svalina, sudac istrage splitskog Županijskog suda, izrazio je neslaganje sa istražnim zahtjevom Općinskog državnog odvjetništva, kojim se Nevenka Bečić i Kerum d.o.o. sumnjiče za utaju poreza od 2,9 milijuna kuna! Ukoliko izvanraspravno vijeće suda potvrdi neslaganje, predmet će po žalbi Odvjetništva na Vrhovni sud.

Tražili istragu prije godinu i po dana...

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu istragu je zatražilo prije godinu i pol dana, postupali su po prijavi Porezne uprave, koja je već vodila postupak za utaju. Kerum do.o.o. u tom je postupku kažnjen sa milijun kuna, ali tek nakon žalbe koja je prepolovila prvotno izrečenu globu. Kako se postupak već vodio, obrana se pozvala na slučaj Maresti, odnosno, da se ne sudi dvaput za istu stvar.

Osim toga, obrana je sudu priložila i fakture koje je Željko Kerum kao privatna osoba ispostavio za boravak na jahti Joke, koja je inače uzeta na firmu. Nije drugačije ni moglo, jer je plovilo uzeto kao poslovni trošak, a ne privatna igračka splitskog gradonačelnika. 

Poreznicima se, međutim, učinilo da jahta kao poslovno sredstvo premalo zarađuje pa su poveli postupak...

"Napada je bilo i bit će ih"

Kerum i sestra otpočetka su tvrdili da su nevini optuženi, da su podmirili sve obaveze te da im se postupkom za utaju zapravo želi politički naštetiti. "Napada je bilo i bit će ih", zgroženo se povjerila auditorijumu Nevenka. Vijest o zatraženoj istrazi neugodno ju je iznenadila baš u najgore moguće vrijeme, na svečanoj sjednici u splitskom HNK-u za Dan grada. Prvoj koju je vodila kao šefica Gradskog vijeća.

"Onda će svi koji imati jahte biti pod istragom", zaključio je tom prigodom Kerum, kao i obično uvjeren da se radi o političkom, a ne kaznenom progonu.

Nastavak je išao ležernim tempom. Trebalo je dobrih godinu dana da Svalina ispita Nevenku Bečić, osumnjičenu kao predsjednicu Uprave Kerum d.o.o. te odvjetnika Mira Šarića, zastupnika tvrtke. Oboje su se vrlo angažirano potrudili dokazati da nema kaznenog djela. Svalinu su uvjerili.

Pročitajte više