Sudac osudio Božicu zbog 10 kuna, a sam je kažnjen zbog nemara u 124 predmeta

Screenshot: HRT, DSV

DARKO LAKLIJA, sudac koji je osudio Božicu jer je baku Katu u Križevcima zamolila za 10 kuna milostinje, dosad je napravio prekršaje u najmanje 124 predmeta.

Prijavljivao je nedovršene predmete kao riješene, izazivao je poremećaje u radu suda, nanosio štetu ugledu suda ili sudačke dužnosti, neuredno obnašao sudačku dužnost i prekoračio službene ovlasti, objavilo je Državno sudbeno vijeće.

>> Kata iz Križevaca Božici iz Bjelovara dala deset kuna. Policija ih je privela

>> Bili smo kod Kate koja je završila na sudu zbog 10 kuna milostinje. Evo što kaže

Prijavljivao nedovršene predmete kao riješene

Protiv Laklije je 4. listopada 2010. pokrenut stegovni postupak, a 19. svibnja 2011. Državno sudbeno vijeće je donijelo odluku, podijeljenu u tri točke.

Točka 1: Predmete prikazivao kao riješene

Prema odluci Državnog sudbenog vijeća, Darko Laklija, sudac Prekršajnog suda u Bjelovaru, odgovoran je što je u vremenskom razdoblju od 21. do 30. srpnja, od 2. do 6. kolovoza te u razdoblju od 6. rujna do 17. rujna 2010. na Prekršajnom sudu u Bjelovaru prijavljivao predmete kao riješene, iako sporni predmeti formalno-pravno nisu dovršeni te bez opravdanog razloga presude nisu izrađene i objavljene niti su dostavljene strankama.

U referadi je pronađeno 124 predmeta, koji su prikazani kao riješeni, a u naravi nisu, dok su sudske odluke u ostalim predmetima bile izrađene i otpremljene strankama u postupku.

Na stranicama Državnog sudbenog vijeća navedene su 124 nepravilnosti u predmetima, koje možete pogledati ovdje

Točka 2: Izazivao poremećaje u radu suda

Također, Laklija je odgovoran što je u istom vremenskom razdoblju i na istom mjestu utvrđeno da izaziva poremećaje u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, čime nanosi štetu ugledu suda ili sudačke dužnosti jer je u pojedinim predmetima nakon što je iste prijavio kao riješene kroz upisnik suda u 2009.g., a koji su razvedeni u toj godini, u istima napisao presude i iste otpremio strankama u postupku tijekom kolovoza 2010.g.

Točka 3: Neuredno obnašao dužnost

Također, Laklija je odgovoran što je u istom vremenskom razdoblju i na istom mjestu kao pod točkom 1 utvrđeno da neuredno obnaša sudačku dužnost jer nakon što je izdao prekršajni nalog, a okrivljenik-ca izjavio-la prigovor, nije postupao po prigovoru.

Također, Laklija je odgovoran što je u istom vremenskom razdoblju i na istom mjestu kao pod točkom 1 utvrđeno da je u pojedinim predmetima izjavljena žalba, no isti predmeti nisu dostavljeni Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske na nadležno odlučivanje.

Šteta ugledu suda

Također, Laklija je odgovoran što je u istom vremenskom razdoblju i na istom mjestu kao pod točkom 1 utvrđeno da je u pojedinim predmetima nastupila procesna smetnja za daljnje vođenje prekršajnog postupka - zastara, a presuda o tome nikada nije napisana. Dakle, prijavio je navedene predmete kao riješene, iako formalno-pravno nisu riješeni te time izazvao poremećaje u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanio štetu ugledu suda i sudačke dužnosti na drugi način, neuredno obnašao sudačku dužnost i prekoračio službene ovlasti,

Na stranicama Državnog sudbenog vijeća navedena je lista spornih predmeta, koje možete pogledati ovdje.

Državno sudbeno vijeće navodi da je sudac Darko Laklija počinio stegovno djelo prekoračenja službene ovlasti, izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način i neuredno obnašanje sudačke dužnosti. 

Novčana kazna

Izrečena mu je novčana kazna 1/3 plaće ostvarene u prethodnom mjesecu kroz šest mjeseci. Odnosno, određeno je da mu se s plaće skine trećina u sljedećih pola godine.

Božici odredio najveću moguću kaznu

Sudac Darko Laklija je kaznio Božicu sa 762 kune globe. Mora platiti 300 kuna sudskih troškova te 54 kune putnih troškova svjedokinji. I oduzeli su joj nezakonito stečenih 10 kuna. Ukupno 110 deset puta više nego što je prosjačenjem priskrbila. Također, presudio je i da se Božica više ne smije pojaviti na području grada Križevaca sljedećih šest mjeseci.

 U obrazloženju presude sudac Darko Laklija je – odmjeravajući kaznu, a odmjerio je najvišu moguću – napisao da je Božica N. lažno prikazivala svoje loše imovinsko stanje, tražila novac i hranu te tako narušavala javni red i mir. Uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, policija je oduzela 10 kuna, precizno navodeći da je bila riječ o jednoj novčanici u apoenu od 10 kuna, koje su zatim uplaćene u napaćeni državni proračun.

Laklija trenutno vrši dužnost potpredsjednika i glasnogovornika Prekršajnog suda u Bjelovaru. Zamolili smo ih za komentar navedenih prekršaja te ih upitali jesu li to bili jedini slučaj da je Državno sudbeno vijeće kod suca Laklije utvrdilo propuste. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Sudac Laklija za Index: Platio sam kaznu

Razgovarali samo kratko sa sucem Laklijom koji nam je rekao da će predsjednica suda odgovoriti na naš upit. Kazao je kako je platio kaznu za sve te da se to briše iz evidencije nakon tri godine. Pitali smo ga je li u godinama nakon te odluke DSV-a do danas imao još takvih prekršaja. "Ja bih rekao da nije, ali to biste morali pitati moje nadređene", kazao nam je.

Smatra da su kazne za prosjačenje premale. "Zašto bakica na placu može biti kažnjena s puno većim iznosom nego prosjak?", dodao je i zaključio kako je ovu presudu donio u skladu sa zakonom.

Odluka DSV-a o sucu by on Scribd

Pročitajte više