Sudar filipinskog i kineskog broda u Južnom kineskom moru

Foto: Profimedia

Filipinski brod lagano se sudario s kineskim brodom u Južnom kineskom moru, priopćila je kineska obalna straža. Incident se dogodio danas u vodama uz drugi Thomasov plićak na otočju Spratly.

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Dijelove regije spore Tajvan, Filipini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Azije.

Trilijuni dolara u brodskoj trgovini prolaze kroz Južno kinesko more svake godine, a vjeruje se da se ispod dna Južnog kineskog mora nalaze ležišta nafte i plina.

Kina: Filipinski brod je ignorirao naša upozorenja

Kineska obalna straža optužila je filipinski brod da je "ilegalno plovio morem u blizini grebena Ren'ai na kineskom otočju Nansha", koristeći službeni izraz Pekinga za otočje Spratly.

"Filipinski brod za dopunu ignorirao je mnoga upozorenja kineske strane. Približio se kineskom brodu na neprofesionalan način, što je dovelo do sudara. Kineska obalna straža poduzela je mjere kontrole protiv filipinskog broda u skladu sa zakonom", objavila je kineska obalna straža bez navođenja detalja.

Kina provodi nova pravila obalne straže

Kina je prethodno upozorila Filipine na upad u ono što je smatrala svojim teritorijalnim vodama i izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. lipnja.

Prema novim pravilima, kineska obalna straža ovlaštena je upotrijebiti smrtonosnu silu protiv stranih brodova u vodama na koje Peking polaže pravo i zadržavati prekršitelje bez suđenja 60 dana.

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos nazvao je mjere "vrlo zabrinjavajućom eskalacijom". Manila je optužila kinesku obalnu stražu za "barbarsko i nehumano ponašanje" prema filipinskim brodovima.

U petak je blok zemalja G7 kritizirao ono što je nazvao opasnim kineskim upadima u Južnom kineskom moru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.