"Sudionici Thompsonovih koncerata pretvarali su se u horde od kojih su stradali nevini Bošnjaci"

MOSTARSKI muftija Seid ef. Smajkić mišljenja je da se nastup Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu mora zabraniti jer bi organiziranje koncerta na dan kada se obilježava 10. obljetnice posjeta pape Ivana Pavla II BiH, bila "obezvrijeđena misija pokojnog vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve".

"Iskustvo nas uči da su svi Thompsonovi koncerti održani u gradovima na području Muftijstva Mostarskog, od Glamoča do Stoca, i od Prozora do Neuma, bili u znaku isticanja fašističkih obilježja, a sudionici su se nakon koncerata pretvarali u udarne horde od kojih su stradali nevini Bošnjaci u povratničkim džematima, njihova imovina, pa i vjerski  objekti", iznio je muftija Smajkić Dnevnom avazu svoje razloge protivljenja održavanju Thomsonovog koncerta u Zetri.

Uzimajući u obzir ulogu koju je papa Ivan Pavao II. imao u pogledu zalaganja za mir i međusobnu toleranciju u BiH, mostarski muftija kaže da Islamska zajednica BiH u potpunosti podržava ideju obilježavanja 10. obljetnice njegova posjeta BiH.

"Pored tolikog broja uglednih pojedinaca, koji bi obilježavanju tog dana mogli dati veliki doprinos, inicijator je na već opće zaprepaštenje izabrao najgoru moguću soluciju u liku Marka Perkovića zvanog Thompson, koji je široj javnosti poznat po pozivima na rat i raspirivanje mržnje, a na nikako mir", istaknuo je muftija Smajkić.

Muftija Smajkić se ne čudi što su se mnogi u BiH usprotivili održavanju Thompsonovog koncerta u Zetri jer, kako kaže,  tim "činom ne obezvrjeđuje se samo angažman Ivana Pavla II., nego i svih sljedbenika njegove misije koji su, posebno u katoličkim krugovima u BiH, djelovali i djeluju na tom principu".

Braniteljske udruge sarajevskog kantona, koje su Thompsona nazvale osovinom zla, najavile su da će učiniti sve kako bi spriječile održavanje koncerta u Sarajevu. Čak su zaprijetile masovnim prosvjedima, ukoliko se pojavi popularni hrvatski pjevač.

Pročitajte više