Suđenje Miloševiću: Novi svjedok optužbe "kapetan Dragan"

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u srijedu je započeo svjedočiti novi svjedok optužbe Dragan Vasiljković, poznatiji kao ´kapetan Dragan´ suradnik Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije, koji je početkom 90-ih vodio obuku paravojnih snaga pobunjenih hrvatskih Srba.

Predstavljajući novog svjedoka, koji je uoči svjedočenja odustao od zaštitnih mjera, glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice najavio je kao glavni popratni dokaz uz njegovo svjedočenje 40-minutnu video snimku s proslave 6. obljetnice Jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije, tzv. ´crvenih beretki´, održane 4. svibnja 1997. u sjedištu te jedinice u Kuli, u Vojvodini.

Na snimku su uz optuženog Miloševića ´apsolutno svi pripadnici srbijanske tajne službe´, što je po riječima Vasiljkovića ´kuriozitet u svjetskim razmjerima´.

Tužitelj je objasnio da snimka potiče od anonimnog izvora i da je prvotno bila predviđen za prikazivanje na zatvorenoj sjednici.

Svjedok, koji je kao jedan od motiva svjedočenja naveo višegodišnji strah od optužnice ICTY-a, potvrdio je autentičnost snimke, na kojoj i sam prima visoko priznanje SDB-a, te tužiteljstvu pomogao u ispravljanju transkripta i točnom imenovanju svih osoba na snimci.

Na snimci Milošević vrši smotru počasnog stroja ´crvenih beretki´ i veterana, prima prijavak zapovjednika, sluša govor o ratnom putu i organizaciji jedinice i obilazi prigodnu izložbu na kojoj su, među ratnim trofejima, i jedna hrvatska i jedna bošnjačka zastava.

Milošević kasnije obilazi i izložbu naoružanja i opreme, pokazujući živi interes za razornu moć pojedinog oružja, te posjećuje streljanu jedinice i sudjeluje na svečanom objedu.

Optuženi je u sudnici pratio video snimku sa smrknutim izrazom lica.

Vasiljković je u početku svjedočenja potvrdio poznavanje, čak i prijateljstvo, s najvišim dužnosnicima SDB Srbije i tajne službe krajinskih Srba, te govorio o svom dolasku iz SAD-a u Beograd u svibnju 1990. i prvim posjetima Kninu u jesen te godine.

Pročitajte više