Suđenje optuženima za Ovčaru krajem siječnja ili početkom veljače

SUĐENJE optuženima za zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu mogao bi početi potkraj siječnja ili najkasnije početkom veljače, piše današnji novosadski ?Dnevnik", pozivajući se na "pouzdane izvore".

Za zločin na Ovčari optuženi su Miroljub Vujović (40), Stanko Vujanović (44), Jovica Perić (35), svi s posljednjim prebivalištem u Novom Sadu, Mirko Vojinović (64) s prebivalištem u Banatskoj Dubici, Spasoje Petrović (31) iz Šapca, Predrag Madžarac (32) iz Bačke Palanke, Milan Vojnović (55) iz Zrenjanina i Ivica Husnik (42) iz Krušedola, koji je ime promijenio u Ivan Atanasijević. Riječ je, navodi "Dnevnik", o ljudima koji su do ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ i njezina raspada živjeli u Vukovaru.

Sva osmorica optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika nalaze se u pritvoru.

Istraga je vođena i protiv Predraga Dragovića, ali je tužitelj procijenio da u njegovu slučaju nema dokaza niti elemenata za optužnicu.

U optužnici se precizira da su optuženi ratni zločin "počinili u razdoblju od 20. do 21. studenoga 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u Republici Hrvatskoj, kao pripadnici tadašnje teritorijalne obrane, koja je bila u sastavu JNA, a kršeći pravila i običaje ratovanja i postupajući suprotno međunarodnom pravu i Ženevskoj konvenciji.

Prema navodima optužnice, Miroljub Vujović i Stanko Vujanović organizirali su i naredili zločin protiv ratnih zarobljenika, u kojem su sudjelovali i ostali optuženi tako što su, prema iznesenim tvrdnjama, "formirali streljački vod i iz vatrenog oružja lišili života zarobljene osobe". Kako se navodi u optužnici, "optuženi su pravili skupine od po tridesetak ratnih zarobljenika, koje su u traktorskim prikolicama u pet-šest navrata prevezli u naselje Grabovo kod Ovčare, gdje su ih u skupinama od po sedam-osam izvodili i strijeljali".

U istražnom postupku u Okružnom sudu u Novom Sadu, piše "Dnevnik", od početka lipnja ove godine, saslušano je pedesetak svedoka i pribavljen opsežan materijal, ali s obzirom na to da je od zločina prošlo dosta vremena, najveći broj dokaza, ako ne i glavni, upravo su izjave svjedoka.

Pročitajte više