Suđenje "Škorpionima": Drugooptuženi priznao sudjelovanje u ratnom zločinu

TIJEKOM suđenja pripadnicima paravojne postrojbe "Škorpioni" koje je u utorak počelo u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine u srijedu je pročitan iskaz drugooptuženog Pere Petraševića koji je priznao sudjelovanje u ratnom zločinu ubojstva šest muslimana iz Srebrenice.

Kako je on odlučio ne iznositi usmeno svoju obranu pročitano je Petraševićevo priznanje u istrazi od 8. rujna, u kome on kaže da je prvi od optuženih ispalio rafal i usmrtio jednog iz skupine zarobljenika u mjestu Godinske Bare kod Trnova 16. ili 17. srpnja 1995. godine.

Naređenje za strijeljanje, izdao mu je osobno zapovjednik "Škorpiona" prvooptuženi Slobodan Medić-Boca, koji nije bio prisutan na mjestu zločina, kamo je ubijene muslimane iz Trnova kamionom prebacio optuženi Branislav Medić .

Petrašević je u svom iskazu rekao i da se zbog šoka ne sjeća tko je od optuženih poslije pucao, ali zna da su tamo od optuženih bili nazočni Branislav Medić i Milorad Momić, te Slobodan Davidović za koga zna da je pištoljem "ovjeravao" žrtve.

Prema Petraševićevu iskazu, iako je prisustvovao ubojstvima, Aleksandar Medić nije pucao, jer je jedini poslije toga imao čistu pušku, kao i optuženi Aleksandar Vukov koga je on vidio kako prije toga odlazi u pravcu svojih položaja na liniji bojišnice.

Prvooptuženi Medić naredio je da se strijeljanje snimi kamerom što je učinio pripadnik "Škorpiona" Slobodan Stojković. Na temelju tog video zapisa je i podignuta optužnica, naveo je još Petrašević.

U nastavku u utorak započetog iznošenja obrane u kojem je tvrdio kako nije naredio niti znao za strijeljanje, prvooptuženi Slobodan Medić u srijedu je rekao da je sa svojom jedinicom u Trnovu bio neposredno podređen časnicima Vojske Republike Srpske "generalu Miloševiću" i policijskom majoru koga zna kao "Ćomu".

Pored Slobodana Medića, za zločin kod Trnova optužnicom od 7.listopada terete se pripadnici "Škorpiona" Aleksandar (38) i Branislav Medić (39), Pero Petrašević (36) i Aleksandar Vukov (32), kao i neimenovani pripadnici postrojbe pod nadimcima "Miša Turčin", "Bobo" i "Đole Šiptar".

Postupak je razdvojen protiv "Škorpiona" spomenutih u optužnici, Milorada Momića koji je u bijegu, i Slobodana Davidovića kome se pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi za zločin kod Trnova, ali i za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u Boboti u listopadu 1991. godine.

Poslije ekshumacije tijela šestorice muslimanskih žrtava na temelju DNK analiza identificirani su Azmir Alispahić (17) i Safet Fejzić (17), te Sadik Saltić (36), dok su obitelji na snimci prepoznale Smaila Ibrahimovića i Fadila Salkića, a identitet posljednje žrtve je ostao nepoznat.

Suđenju prisustvuju obitelji žrtava koje je na početku suđenja primio i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević koji im je rekao da petorica optuženih, kojima je suđenje započelo, neće biti jedini optuženi, jer Tužiteljstvo "stalno dolazi do novih podataka i imena".

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Pročitajte više