Suđenje švedskoj braći zbog špijuniranja za Rusiju: "Ovo nismo vidjeli 20 godina"

Foto: EPA

DVA švedska brata, od kojih je jedan radio za švedsku policiju i obavještajnu službu oružanih snaga, danas su završila na sudu u Stockholmu pod optužbama da su 10 godina špijunirali za ruske obavještajne službe. Payam Kia (35) i njegov brat Peyman Kia (42) uhićeni su prošle godine pod sumnjom na to da su radili za rusku obavještajnu agenciju GRU te joj slali povjerljive podatke cijelo desetljeće. 

Tužitelji navode da je stariji brat također optužen za neovlašten pristup tajnim informacijama. Prema švedskim medijima, on je ranije radio za Ured za specijalno prikupljanje informacija (KSI), najtajnovitiji odjel švedske vojne obavještajne službe. Obojica tvrde da nisu krivi.

"Ovakvo suđenje nismo imali dulje od 20 godina"

Tužitelj Mats Ljungqvist je pred sudom rekao: "Ovaj slučaj je jedinstven na puno načina. Nismo imali ovakvo suđenje dulje od 20 godina." Dodao je kako su informacije koje su braća prikupljala i slala Rusima "ekstremno osjetljive prirode". Drugi tužitelj, Per Lindqvist, rekao je da bi informacije poslane Rusima "mogle naštetiti švedskoj nacionalnoj sigurnosti".

Očekuje se da će suđenje, koje će zbog nacionalne sigurnosti biti održano iza zatvorenih vrata, potrajati do 12. prosinca. Budu li proglašeni krivima, braća bi mogla dobiti doživotnu kaznu zatvora.

U odvojenom slučaju, švedska policija je ovog tjedna objavila da je uhitila još dvoje ljudi koje sumnjiči za špijunažu.

Pročitajte više