Suđenje tzv. gospićkoj skupini: Predočen Udbin dosje o Oreškoviću

U DANAŠNJOJ glavnoj raspravi suđenja tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci predsjednica sudskog vijeća sutkinja Ika Šarić obavila je uvid u dosje optuženog Tihomira Oreškovića sačinjen u obavještajnoj službi bivše Jugoslavije za razdoblje do 1990. godine.

U tom dosjeu obavještajni agenti tadašnje Udbe iznose podatke o suradnji Oreškovića s emigrantskim hrvatskim skupinama nakon njegova odlaska u inozemstvo. Spominje se suradnja i s obavještajnim službama tadašnje Jugoslavije te američkom CIA-om.

Orešković je ustvrdio da su podaci iz tog dosjea većinom netočni i, kako je rekao, montirani od više dokumenata. Rekao je da je dosje nepotpun, da su brisana mnoga imena iz njega, pa i tijekom posljednje godine od kada je on proučio taj dosje. Kazao je da se time nastojalo kompromitirati njega, a da su to isto željeli napraviti i agenti bivše Udbe koji su prešli u hrvatske obavještajne agencije u suradnji s Josipom Manolićem i Smiljanom Reljićem. Istaknuo je da su ga željeli diskreditirati lažnim podacima o suradnji sa stranim obavještajnim agencijama kod tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, dodavši da nikada nije radio niti za jednu obavještajnu agenciju osim jedne, ali da će o tome govoriti kasnije.

Danas je iskaz dao svjedok Milan Relić, policajac poslan u ispomoć gospićkoj policiji početkom rata. Za njega su svjedoci iz tzv. Levarove skupine, koji su iskaz dali u Njemačkoj, tvrdili da je pronašao grobove na mjestu likvidacije civila na Pazarištu te da su zajedno s njim obišli to mjesto. Tvrdili su u svom iskazu da su vidjeli leševe kako vire iz zemlje gdje su bili plitko zakopani.

Relić je to opovrgnuo rekavši da je dobio informaciju o mogućim grobovima od jednoga građanina za kojega se ne sjeća tko je. Kada je otišao na pregled tog mjesta, uvidio je da se tamo ne nalaze ni grobovi niti leševi. Rekao je da ne zna gdje je to mjesto.

Sutkinja Šarić odredila je prekid glavne rasprave do 7. siječnja. Uz još nekoliko preostalih svjedoka koji će iskaz dati u nastavku suđenja završava se dio iznošnja svjedočenja optužbe i obrane. Preostaje iznošenje obrane optuženih Tihomira Oreškovića, Ivice Rožića, Mirka Norca, Stjepana Grandića i Milana Čanića. Nakon toga uslijedit će završne riječi optužbe i obrane te donošenje pravorijeka sudskog vijeća.

Suđenje je počelo krajem siječnja ove godine, a do sada je iskaze dalo više od 150 svjedoka. Petorica iz tzv. gospićke skupine optuženi su za masovna odvođenja i likvidacije civila, uglavnom Srba, s gospićkog i karlobaškog područja u jesen 1991. godine. Po optužnici, odgovorni su za ubojstvo najmanje 44 osobe.

Pročitajte više