Sudsko vijeće prihvatilo optužnicu protiv Polančeca i drugih u "aferi Spice"

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas je ponovno raspravljalo o osnovanosti optužnice u "aferi Spice" u kojoj se osmorica optuženih sumnjiči da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna te je u potpunosti prihvatilo Uskokovu optužnicu.

Bila je to već treća rasprava Optužnog vijeća na čijem čelu je sudac Ivan Turudić. Uz bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za malverzacije u Podravci su još optuženi: Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Vijeće je odbilo sve primjedbe obrane koje su išle za tim da su nezakonito prikupljeni dokazi.

Spis od 40 tisuća stranica

Optuženi su za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, a tereti ih se i zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu i protuzakonito posredovanje. Prošlog tjedna je Optužno vijeće zaključilo da su dokazi u ovom spisu, koji ima 40 tisuća stranica, prikupljeni zakonito što je suprotno od onog što su tvrdili odvjetnici optuženih. Obrana je tvrdila kako je knjigovodstveno-financijsko vještačenje bilo loše i nezakonito, dok je Optužno vijeće zaključilo da odredbe Zakona o kaznenom postupku nisu prekršene.

Uskok tereti Polančeca da je iskoristio poziciju potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo kao i mjesto ministra gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednika Upravnog odbora HFP-a i zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki i to tvrtkinim novcem. Točnije kreditom OTP banke teškim 34 milijuna eura za kupnju dionica Podravke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.