Šuica: Požar je podmetnuo luđak u čiju glavu ne mogu ulaziti

GRADONAČELNICA Dubrovnika Dubravka Šuica kazala je za Index da je uvjerena da je požar definitivno podmetnut, iako još nema sumnjivaca. Dubrovnik su spasili kanaderi, vatrogasci, cijela Hrvatska i, vjera u Boga, kaže ona.

"Nemam saznanja da je netko osumnjičen za podmetanje požara, ali on je definitivno podmetnut! Ne mogu ulaziti u glave tih luđaka, to je samo luđak mogao napraviti, sigurna sam da je podmetnut", ushićeno je govorila dubrovačka gradonačelnica.

Sramotno je da netko od ovakve akcije želi stvoriti aferu

Gradonačelnica se razbjesnila na spomen polemike na jednoj dubrovačkoj radio stanici, gdje su se građani požalili da su se sirene za uzbunu u gradu oglasile prekasno, tek oko 22 sata kada se vatra približila prvim gradskim naseljima užeg gradskog područja. Ne zna za to, ne zanima ju i ne želim to komentirati, veli gradonačelnica.

"Sramotno je da neki glupi građanin koji nema šta raditi priča takve stvari! I sramotno je da netko od ovakve akcije želi stvoriti aferu, i koristiti ovo stanje, u kojem su svi, svi postupili izvanredno. Sve je izvanredno napravljeno u želji da se izbalansira ova situacija i odluka je donesena nakon velikih promišljanja kako bi se izborili protiv požara, i još se borimo", kaže Šuica.

"Molili smo se i Bog nam je pomogao"

Upitali smo ju je li Dubrovniku pomogao i Bog, pošto je u sinoćnjem intervjuu HRT-u rekla kako "S obzirom na loše prognoze, zapravo nam može pomoći samo vjera u Boga".


"U Boga smo vjerovali, i Bog nam je pomogao, eto! Molili smo se i Bog nam je pomogao", kaže Šuica i ponavlja kako su pomogli hrabri dubrovački vatrogasci, i građani i kanaderi i cijela Hrvatska, i svi koji su priskočili u pomoć da se Dubrovnik obrani od požara.

Prema našim saznanjima, nakon što je proglašena uzbuna, pojavila se mogućnost da jedno ogromno skladište plina ode u zrak, što bi odnijelo sa sobom i trafostanicu u Rijeci Dubrovačkoj, zbog čega bi nestalo struje na cijelom području, a malo kasnije je vatra došla i do centralnih crpki za vodu gdje je isto bilo skladište goriva, što je moglo dovesti do velike eksplozije. Upitali smo gradonačelnicu zna li za to i je li se osjetila panika zbog mogućeg požara na tim objektima.

Nije bilo panike i nitko nije morao gasiti ako nije htio

"Nikakve panike nije bilo", kaže ona, "i ne želim da itko stvara dojam da je bilo panike kako bi se stvorila afera. Sve je bilo zaštićeno, hrabri su vatrogasci čuvali da vatra ne dođe do tih vitalnih objekata", kaže dubrovačka gradonačelnica.

"Nitko tko nije htio, nije morao gasiti požar, i ne dopuštam da se govori da je netko nešto morao. Svi koji su htjeli gasili su i branili svoje, bili oni iz Dubrovnika ili Amerikanci, tko je htio braniti, gasio je požar", kaže ona.

Građevinskoj mafiji neće pomoći ovaj požar


Upitali smo je je li upoznata sa zahtjevom Svjetske organizacije za zaštitu okoliša WWF, koja na razini Europske unije traži da se donese zakon kojim se zabranjuje izdavanje građevinskih dozvola na područjima na kojima su izgorjele šume. Oni naime sumnjaju da požare podmeće građevinska mafija, tako da ne bi bilo čudno da se upravo iz tih razloga podmeće požar na području oko Dubrovnika, gdje su nekretnine među najskupljim u Hrvatskoj.

"Ne znam ništa o tome. U Dubrovniku i oko njega se sve gradnje provode temeljem prostornih i urbanističkih planova, tako da ne znam koliko bi im ovaj požar pomogao", kaže ona.

Sutra sjednica poglavarstva o sanaciji požara

Gradonačelnica Šuica današnji je dan provela u obilasku opožarenih područja u Rijeci dubrovačkoj. Posjetila je Mokošicu, Rožat, Komolac, te Šumet, Brgat Bosanku i Srđ, te zajedno sa suradnicima i u pratnji zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, Antuna Grčića, sagledavala razmjere štete od požara.

Zbog toga je sazvala i sjednicu Poglavarstva Grada Dubrovnika s glavnom točkom dnevnog reda, "Stanje i aktivnosti u sanaciji posljedica požara u Gradu Dubrovniku", koja će se održati sutra 9 sati u Gradskoj vijećnici.

Opožareni kvadrati se još zbrajaju

Požar je na dubrovačkom području izbio 4. kolovoza na planini Srđ iznad Dubrovnika oko 15 sati, odnosno proširio se sa teritorija Bosne i Hercegovine. Tijekom dva dana vatrene stihije neki dijelovi bili su evakuirani, a sinoć je proglašena i požarna opasnost. Srećom, uz nadljudske napore vatrogasaca, pomoć triju kanadera i jednog air traktor, te nakon stišavanja bure, požar je stavljen pod nadzor.


Šteta se još zbraja, a pouzdano se zna da je stradala jedna obiteljska kuća. Službeno nema podataka o tome kolika je površina zahvaćena požarom, vatrogasci s ponosom napominju kako niti u jednom trenutku nije nestalo struje, niti je promet zaustavljen iako je protok bio otežan.

Predvečer se rasplamsao zapadni krak požara

Zbog promjene smjera vjetra, požari na dubrovačkom području su ponovno aktivni, a u večernjim se satima pojavio plamen na predjelu Bosanka koji se spušta prema Rijeci Dubrovačkoj.

Iz smjera BiH dolazi novi požar koji prijeti mjestu Osojnik i Petrovo Selo iznad Rijeke Dubrovačke, i on je opasan jer se može širiti prema Zatonu.

"Dokasno se radilo sa kanaderima, ali eto, radi se o zapadnom kraku velikog požara, koji je najosjetljiviji na promjene vjetra", kazali su nam u OSV-u Divulje.

I tijekom poslijepodneva, pojačavanjem vjetra, požar se na nekim dijelovima ponovno malo razbuktao, ali je ugašen brzom intervencijom. Gasitelji i dalje ostaju na požarištu sanirati ga i čuvati, priopćavaju iz OSV-a u Divuljama.

A.B.
Foto: M.J/AFP/dubravka-suica.com

Pročitajte više