Šuker i Polančec o likvidnosti: Za sve je kriva Ina, ali ona više nije u državnom vlasništvu

"DRŽAVA svoje obveze ispunjava u roku, a glede poduzeća u državnom vlasništvu, poduzeli smo mjere da se likvidnost uvelike poboljša, te smatramo da smo uspješni u tom procesu. Sada imamo glavnog generatora likvidnosti, a to je Ina koja nije u većinskom vlasništvu države. Vjerujem da do kraja ove godine možemo doći do toga da Ina svoje obveze ispunjava u roku od 60 dana", rekao je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je zajedno s ministrom financija Damirom Šukerom odgovarao na pitanja gospodarstvenika na tradicionalnom Gospodarskom forumu Jesenskoga zagrebačkog velesajma.

Mi smo svoje riješili, ostala je Ina!?

Zanimljivo je napomenuti kako su dvojac Šuker-Polančec prije samo tri mjeseca bili glavni autori teške blamaže u Šibeniku na otvaranju 13. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu. Naime tada je Polančec rekao da bi smirio masu nezadovoljnih gospodarstvenika kako će problem likvidnosti riješiti do srpnja, dok je Šuker na isto pitanje likvidnosti rekao da će riješiti do kraja godine. Danas tri mjeseca kasnije nakon nečuvene blamaže u Šibeniku, dva ministra složila su se kako je za sve kriva Ina! Nakon što su "riješili" bitnu temu likvidnosti dvojac Šuker- Polančec najavio je i sljedeće korake Vlade.

"Čeka još jedno izdavanje obveznica na međunarodnom tržištu što će biti pokazatelj i signal na Vladine mjere koje se poduzimaju", rekao je zadovoljno Šuker dok je Polančec "asistirao" kako je dosta skepticizma može li privatizacija brodogradilišta uspjeti.

Šuker o poraznim olakšicama

"Moje je mišljenje da imamo ozbiljnih kandidata za kupnju i vjerujem da će ovaj proces biti uspješan iako je težak", rekao je Polančec o privatizaciji brodogradilišta.

Da nas čeka svjetla budućnost, pokušao je objasniti svima ministar Šuker najavljujući porezne olakšice te je dodao da se unutar Vlade mora razmišljati o smanjenju stopa koje izdvajamo za prvi stup mirovinskog osiguranja te povećati za drugi stup da ne dođe do trauma budućih umirovljenika.

"Trebalo bi razmišljati i o smanjenju izdvajanja za zdravstveno osiguranje", rekao je Šuker. U raspravu se uključio i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić jer je jedno od pitanja bila i privatizacija Hrvatskih šuma.

Privatizacija Hrvatskih šuma

"Privatizacija Hrvatskih šuma započela je prije sedam godina, imali smo završen projekt koji globalno nije zadovoljavao socijalni trenutak koji je bio potreban. Sada ga imamo, vodi računa o radnicima u Hrvatskim šumama, a to se poduzeće mora baviti svojom primarnom djelatnošću - uzgojem šuma", zaključio je na kraju Pankretić.

Pročitajte više