Šuker: razmišlja se o povećanju neoporezive osnovice i sniženju najniže porezne stope

Ministar financija Ivana Šuker u intervjuu za subotnji "Večernji list" rekao je da radna skupina Ministarstva financija koja radi na izmjenama Zakona o porezu na dohodak razmišlja o prijedlogu da se poveća neoporeziva osnovica, najniža porezna stopa od 15 posto snizi na 12 ili deset posto ili da se poveća osobni odbitak.

Kazao je da će razredi za oporezivanje po pojedinim skupinama možda biti drukčije posloženi, tako da poboljšanja osjete oni s najmanjim primanjima, te da se razmišlja o drukčijem postotku osobnih odbitaka za djecu.

Ministar financija najavio je da ostaje najviša stopa oporezivanja od 45 posto, iako se ona primjenjuje na samo dvije tisuće poreznih obveznika.

Na prvome sastanku radne skupine bilo je četrdesetak ljudi iz znanosti i gospodarstva koji su se svi složili da u ovome trenutku Hrvatska ima kompliciran i netransparentan porezni sustav koji je, među ostalim, doveo i do 830 tisuća poreznih prijava.

Na temelju analize poreznih prijava, dodao je Šuker, zaključilo se da oni koji imaju najniže primanja imaju i najmanje koristi od poreznih olakšica za stanovanje, zdravstvo i životno osiguranje.

Ako dođe do sniženja poreznih stopa Šuker se ne boji prevelikoga gubitka na prihodovnoj strani proračuna jer su, primjerice, u kolovozu prihodi bili 12 posto veći nego istoga mjeseca prošle godine. Budući da je porast broja gostiju bio tek dva do tri posto, Šuker zaključuje da je do rasta došlo zbog povećane financijske discipline.

(Hina) xip ymd

Pročitajte više