Sukob interesa: Dobio stan od HEP-a, čije bi poslove trebao nadgledati?

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomo Galić (na slici ispod hrvatskog grba, desno) navodno je u ozbiljnom sukobu interesa. Galić bi, između ostalog, sa svoje pozicije trebao kontrolirati poslovanje HEP-a, ali prema tvrdnjama Jutarnjeg lista on je u HERA-u došao upravo iz HEP-a što je protivno Zakonu o regulaciji energetskih djelatnosti.

No, to nije jedini Galićev "grijeh". Anonimni izvor koji je navodno visokopozicionirani djelatnik HEP-a tvrdi da je predsjedniku Uprave te državne firme Ivanu Mravaku vrlo važno imati na čelu HERA-e "svog čovjeka". Tako je Galić 2005. godine od HEP-a dobio i četverosobni stan kod Kvaternikovog trga u Zagrebu kojeg je kasnije navodno otkupio po cijeni višestruko manjoj od tržišne! Iako je stan Galiću dodijeljen neposredno prije nego je napustio HEP i zaposlio se u HERA-i, on ga nikad nije vratio, a glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić odbio je otkriti po kojoj je cijeni stan otkupljen.

No, HEP nije jedini "energetski subjekt" čiji bi rad Galićeva agencija trebala nadgledati, a prema kojem je on u sukobu interesa. Od Jadranskog je naftovoda Galić kupio zgradu u Ulici grada Vukovara 14 u Zagrebu, ali tek nakon što je HERA dala pozitivno mišljenje o povoljnim tarifama transporta nafte. Zgrada je ukupno, s namještajem, uređenjem i porezom, koštala oko 50 milijuna kuna, a Galić se na ovu investiciju odlučio iako je mogao kupiti i duplo jeftiniju zgradu u Miramarskoj ulici koja bi bila više nego dovoljna za 49 djelatnika HERA-e koji u Vukovarskoj imaju oko sedamdeset kvadratnih metara prostora po glavi.

Pročitajte više