Sukob između Berlusconija i vrha FIAT-a

U KRIZU FIAT-a, koji će od četvrtka, 5. prosinca, početi slati prvih 5.600 pisama s otkazima radnicima, umješao se talijanski premijer Silvio Berlusconi.

´Da nisam zauzet ponudio bih se preuzeti FIAT, poduzeće koje bi s dobrim menagementom izašlo iz krize. Izbrisao bih ime FIAT i zamijenio s imenom Ferrari ili Super-Ferrari´, rekao je Berlusconi. Iz FIAT-a je odmah stigao odgovor i premijerove riječi su ocijenjene kao ´neshvatljive, posebno sada kada je vlada posrednik u pregovorima sa sindikatom´.

I dok pregovori između FIAT-a i sindikata traju, prosvjednici u cijeloj Italiji ukazuju na težinu situacije. U mjestu Termini Imerese na Siciliji, gdje će FIAT-ov pogon biti zatvoren i gdje će biti otpušteno svih 1.800 zaposlenih, već su počela otpuštanja u tvrtkama koje su radile neke dijelove za FIAT.

Prosvjedi traju i u Melfiju, pokraj Potenze, na jugu Italije gdje će pogoni također biti zatvoreni. Ukupno će biti otpušteno 9.000 zaposlenih u raznim FIAT-ovim pogovina u Italiji od 35.000 zaposlenih. Nakon godine dana prisilnog plaćenog odmora, FIAT bi mogao vratiti na posao samo polovicu, a sindikat traži jamstvo za sve.

Pročitajte više