Sukob kartela u južnom Meksiku, pucnjava je trajala sedam sati

Foto: EPA

Stotine ljudi u južnom Meksiku pobjegle su iz svojih domova zbog kartelskih sukoba, prenosi BBC News. Karteli se međusobno bore za kontrolu ruta kojima se krijumčare droga i migranti.

Stanovnici su opisali kako su kroz zidove njihovih kuća letjeli meci dok su se oni skrivali. Pucnjave su trajale po sedam sati. Preko 700 stanovnika je moralo napustiti svoje domove. The Jalisco New Generation kartel (CJNG) pokušava preuzeti područje koje trenutno pripada kartelu Sinaloa.

Ovo područje je primamljivo kartelima zbog blizine granice s Gvatemalom. To područje je tranzitna ruta za migrante, od kojih kriminalci izvlače novac. Najgore pogođena su mjesta Chicomuselo i La Concordia u saveznoj državi Chiapas. Stanovnici Chicomusela rekli su da je u sukobu 4. siječnja ubijeno 20 ljudi, 18 članova bandi i 2 civila.

U javnoj izjavi mjesna zajednica je opisala "bol koju su osjetili kad su vidjeli kako djeca i mladi drhte u strahu. Bilo nam je zlo što moraju proživljavati takva traumatična iskustva." Također su optužili državu jer ih nije zaštitila.

Pet dana nakon toga državni tužitelj Chiapasa izjavio je da nije dobio nikakvo službeno izvješće o ubojstvima na tom području. Vojska je poslana na teren, no lokalni stanovnici nisu zadovoljni. Kažu da su sada uhvaćeni u unakrsnoj paljbi između vojske i kartela.

Pročitajte više