Summit G8- Demonstranti blokiraju ceste, incidenti u ženevi

OKO 1.500 antiglobalista blokiralo je u nedjelju ujutro cestu između Annemassea i Thonona u Gornjoj Savoji prosvjedujući protiv summita sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8) koji će za nekoliko sati početi u Evianu, javlja agencija France Presse.

Demonstranti su se pokušali popeti cestom iz smjera Thonon, mjesta u blizini Eviana, uz zvukove bubnjeva ali su ih snage za održavanje reda zaustavile na pristojnoj udaljenosti suzavcem.

Antiglobalisti nose sa sobom natpise "ne ratu", "ilegalna G8" i "mir".

Veliki antiglobalistički prosvjed održat će se u nedjelju s obje strane granice (švicarske i francuske) u Annemasu i Ženevi.

U Ženevi je stotinjak antiglobalista blokiralo od zore most Mont- Blanc, ali bez većih incidenata. Na taj način pokušavaju spriječiti strana izaslanstva i osoblje koje radi na summitu G8 da dođu do Eviana preko Ženeve.

Kako se doznaje od glasnogovornika ženevske policije, nekoliko stotina demonstranata razbilo je izloge trgovina te je pokušalo zapaliti administrativne zgrade Molotovljevim koktelima u noći sa subote na nedjelju u centru Ženeve.

Nekoliko je trgovina zapaljeno, ali je požar stavljen pod kontrolu, iako su vatrogasci napadnuti dok su pokušavali zaustaviti požar.

(Hina) bis rt

Pročitajte više