SUMMIT ZAVRŠEN ZAJEDNIČKOM DEKLARACIJOM ČELNIKA DEVET ZEMALJA

Usvajanjem zajedničke deklaracije u srijedu navečer u Beogradu je završen šesti po redu summit Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), nakon čega će jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom asocijacijom, u kojoj je Republika Hrvatska promatrač, od Srbije i Crne Gore preuzeti Bosna i Hercegovina.

Usvojenom Beogradskom deklaracijom, čelnici država i vlada devet zemalja regije, usuglasili su stajališta o nastavku regionalne suradnje, posebno kad je riječ - kako je to naglasio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je sudjelovao u radu današnjeg skupa - o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Na kraju današnjeg summita devet zemalja regije - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Rumunjska, Makedonija, Turska, domaćin Srbija i Crna Gora te Hrvatska u svojstvu promatrača, izrazile su zajedničku želju za što skorijim okončanjem rata u Iraku, te se založile za mirno rješenje iračke krize. One su izrazile uvjerenje da Ujedinjenim narodima treba pripasti središnja uloga u rješenju iračke krize, uključujući i humanitarnu pomoć i poslijeratnu obnovu zemlje.

Prioriteti regionalne suradnje, zaključeno je na današnjem skupu, jesu i liberalizacija viznog režima kao i zalaganje na stvaranju i jačanju zone slobodne trgovine u regiji, suradnji u oblasti gospodarstva, posebno telekomunikacija, prometa i energetike.

Kako je novinarima kazao predsjednik Mesić, o liberalizaciji viznog režima bilo je govora i tijekom njegova bilateralnog susreta s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

Osim predstavnika država i vlada zemalja Jugoistočne Europe, današnjem summitu prisustvovali su u svojstvu gostiju i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Jan Kubiš, pomoćnik generalnog tajnika NATO-a Guenter Altenberg, posebni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Europu Erhard Busek, glavni zamjenik posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a Charles Brayshow, te glavni direktor za politička pitanja Vijeća Europe Klaus Schumann.

Idući susret čelnika devet zemalja Procesa suradnje jugoistočne Europe bit će, odlučeno je u srijedu, u Sarajevu 2004. godine, a nakon Bosne i Hercegovine, predsjedanje tom organizacijom preuzet će, kako se predlaže, Rumunjska.

(Hina) tta br

Pročitajte više