Sumnja se da je uhićeni Mohamed planirao nove napade na SAD

UHIĆENI glavni planer al Qaede, Halid Šeik Mohamed planirao je nove napade na Sjedinjene Države kada je uhvaćen, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Mohameda već drugi dan ispituju agenti američke Središnje obavještajne agencije (CIA) na nepoznatom mjestu izvan Sjedinjenih Država i izvan Pakistana.

U istrazi se koriste ´sve odgovarajuće mjere pritiska´ kako bi se dobile informacije od šefa operacija al Qaede, javili su američki mediji pozivajući se na američke obavještajne izvore.

Podaci o Mohamedovim aktivnostima djelomice su vodili povišenju stupnja pripravnosti na opasnost od terorizma u Sjedinjenim Državama prošloga mjeseca.

´Neki od razloga koji su doveli do povišenja pripravnosti pripisuju se planiranju u koje je on bio uključen´, rekao je u ponedjeljak ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge. ´Postojalo je više razloga zbog kojih smo podigli stupanj pripravnosti, a njegova veza s jednom od zavjereničkih linija je bio jedan od nekoliko.´

Američki obavještajci upozorili su 26. veljače kako Mohamed planira napade na mostove, plinare i elektrane u New Yorku i drugim većim američkim gradovima, izvijestio je u nedjelju tjednik Newsweek.

Predsjednik Bush je izrazio zahvalnost i uvažavanje vladi Pakistana i predsjedniku Pervezu Musharrafu za napore koji su u subotu doveli do uhićenja Halida Šeika Mohameda, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

´Ovo je vrlo važan događaj i udarac al Qaedi´, kazao je on.

Američki dužnosnici drže da je Mohammed mozak napada na SAD 11. rujna, i nakon vođe Osame bin Ladena i drugog u zapovjedničkoj liniji Aymana Zawahiryja, najvažniji pripadnik al Qaede.

Mohamed je najznačajniji pripadnik al Qaede do sada uhićen.

Zbog položaja glavnog planera i osobe koja je kordinirala novačenje i financiranje al Qaedinih ćelija diljem svijeta, američki dužnosnici vjeruju da bi ih mogao dovesti do drugih značajnih terorista al Qaede pa i do samoga vođe bin Ladena.

Dužnosnici su kazali kako imaju dokaze da je Mohammed bio u vezi s bin Ladenom od 11. rujna 2001., ali odbijaju reći je li i nedavno imao kontakt s njime.

Prigodom uhićenja u kući u Rawalpindiju zaplijenjeni su i računala, diskovi, mobiteli i dokumenti za koje se drži da bi mogli otkriti imena, mjesta i moguće zavjere terorista al Qaede diljem svijeta.

Mohamed je uhićen u subotu ujutro u Rawalpindiju u blizini pakistanskog glavnog grada Islamabada. Američki agenti su bili nazočni kada su pakistanske snage sigurnosti uhitile Mohameda , ali nisu sudjelovali, kažu američki obavještajni izvori.

Američki dužnosnici tvrde da je Pakistan nekoliko sati nakon uhićenja izručio Mohameda CIA-i koja ga je odmah odvela izvan Pakistana.

Za sada ne postoje planovi da se Mohamed dovede u Sjedinjene Države.

Mohamed (38), koji sebe predstavlja kao šefa al Qaedinog vojnog odbora, je strateg skupine koji je pomagao kordinirati financije i novačio ljude za globalnu terorističku mrežu.

Rođen je u Kuvajtu, ali je podrijetlom iz Beludžistana na granici Pakistana s Afganistanom.

State Department je ponudio 25 milijuna dolara za informaciju koja bi vodila njegovu uhićenju.

Osim za planiranje napada na New York i Washington 11. rujna 2001. njega se optužuje i za sudjelovanje u zavjeri na Filipinima 1996. da se raznese 12 američkih putničkih zrakoplova. Nadalje, povezuje ga se s bombaškim napadom na američki ratni brod USS Cole 2000. u Jemenu, te s propalim pokušajem Richarda Reida, ´bombaša s eksplozivom u cipelama´ da digne u zrak američki zrakoplov. Konačno povezuje ga se i s eksplozijom u sinagogi u Djerbi u Tunisu prošloga travnja te s bombaškim napadom na Baliju u listopadu 2002.

Mohameda optužuju i da je naredio ubojstvo novinara Wall Street Journala Daniela Pearla prošle godine u Pakistanu.

Pročitajte više