"Sumnjamo da policija nije učinila sve kako bi spriječila tragediju u Benkovcu"

PREDSJEDNICA udruge B.a.B.e Sanja Sarnavka se otvorenim pismom obratila ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku zbog, kako kaže, mogućih policijskih propusta u sprečavanju sinoćnjeg dvostrukog ubojstva i samoubojstva u Benkovcu.

Krvava proslava rođendana u Benkovcu: Ubio bivšu djevojku i njezinog brata pa si pucao u glavu

Podsjećamo, 33-godišnji Benkovčanin Marko Dukić prvo je ubio svoju bivšu djevojku Marinu Palavru Kamber, a nakon toga i njezinog 23-godišnjeg brata Marina Kambera. Nakon toga si je pucao u glavu i preminuo u bolnici. Djevojka je prije mjesec dana prijavila prvu prijetnju smrću, a nakon druge prijave je policija u utorak Dukiću izdala zabranu pristupa.

"Kao organizacija civilnoga društva koja već gotovo dva desetljeća posebnu pozornost posvećuje prevenciji i suzbijanju obiteljskog nasilja, zahtijevamo od Vas da pokrenete temeljitu istragu o odgovornosti djelatnika policijske postaje glede slučaja dvostrukog ubojstva dviju posve nedužnih mladih osoba koja su se dogodila u Benkovcu 18. kolovoza 2010. godine", piše Sanja Sarnavka.

"Policija je učinkovita kada brani Varšavsku od nenasilnih aktivista, ali ne može zaštititi žrtve nasilnika"

"Unutarnja kontrola mora utvrditi jesu li uistinu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovaj užasni, a besmisleni čin spriječio, u što mi duboko sumnjamo. Naime, prečesto smo se već osvjedočile u činjenicu da se olako prelazi preko prijava o prijetnjama, bez provođenja temeljitih provjera posjeduje li osoba koja prijeti vatreno oružje, bez privođenja i podnošenja kaznenih prijava i lišavanja slobode do utvrđivanja svih bitnih činjenica", smatra.

Sarnavka nadalje upozorava na nesrazmjer učinkovitosti policije u pojedinim slučajevima: "Usporedimo li učinkovitost policije u slučaju obrane jednog poduzetničkog projekta (Grad Zagreb i Horvatinčić u Varšavskoj) od posve nenasilnih aktivista/kinja i građana/ki s nemoći zaštite osoba koje su žrtve nasilnika, moramo se upitati što su prioriteti policije u Republici Hrvatskoj i za što građani/ke izdvajaju sredstva vjerujući da će barem njihovi životi biti maksimalno zaštićeni. U ovom slučaju život su izgubile dvije vrlo mlade osobe, Marina Palvara (22 godine) i njezin brat Marin Kambera (23)".

Pročitajte više