Sun objavio još nekoliko fotografija zatočenog Sadama Huseina

BRITANSKI tabloid The Sun objavio je u subotu još nekoliko fotografija zatočenog Sadama Huseina, dan nakon što je na naslovnici objavio fotografiju bivšeg iračkog čelnika u donjem rublju.

Međunarodni crveni križ, koji je zadužen za nadzor postupanja prema zatvorenicima i ratnim zarobljenicima, smatra da je time prekršeno Sadamovo pravo na privatnost. Američka vojska osudila je objavu fotografija i najavila istragu o tome kako su one stigle do The Suna.

Na jednoj od novih fotografija Sadam je u bijelom kućnom ogrtaču, uslikan kroz bodljikavu žicu, a na drugoj se vidi Ali Hassan al-Majid, poznatiji kao "Kemijski Ali", također u ogrtaču s ručnikom u ruci.

Fotografije će zasigurno uvrijediti osjećaje Arapa i dodatno narušiti sliku o Amerikancima, otprije zamrljanu skandalom u američkom zatvoru Abu Graib i teksta u Newsweeku o oskvrnuću Kurana u američkom zatvoru Guantanamo Bay na Kubi.

The Sun tvrdi da je fotografije dobio od američkog časnika koji ih je dao listu nadajući se da će nanijeti dubok udarac iračkim pobunjenicima. Glavni urednik lista Graham Dudman izjavio je da fotografije nisu skupo plaćene. Ne želeći otkriti točan iznos, rekao je tek da su za njih izdvojili više od 900 dolara.

The New York Post, također u vlasništvu medijskog magnata Roberta Murdocha, također je u subotu objavio fotografije.

Američka vojska u Bagdadu ocijenjuje da su objavom Sadamovih fotografija prekršene vojna pravila, a "vjerojatno i Ženevske konvencije o humanom postupanju prema zarobljenicima". Glasnogovornik Don Dees izjavio je da je u tijeku ispitivanje vojnika odgovornih za čuvanje Sadama.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman prenio je kako američki vojni dužnosnici smatraju da su fotografije "najvjerojatnije starije od godine dana, iako točan datum nije poznat". "Riječ je o nečemu što se nikako nije smjelo dogoditi", istaknuo je Whitman.

Glasnogovornica koalicijskih snaga u Bagdadu Flora Lee rekla je da one potječu iz razdoblja između siječnja i travnja 2004. "sudeći prema pozadini fotografija i izgledu Sadama".

Sadam Husein (68) uhićen je u prosincu 2003. godine i zatočen u kompleksu Camp Cropper u blizini zračne luke u Bagdadu. Na istom je mjestu zatočeno još stotinjak visokih dužnosnika bivšeg iračkog režima.


Pročitajte više