Sunak Bidenu: Prvi put u više od 50 godina imamo rat u Europi

Foto: EPA

OČEKUJE se da će se američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak danas, tijekom susreta u Bijeloj kući, fokusirati na produbljivanje ekonomske suradnje dviju zemalja te na rusku agresiju protiv Ukrajine. 

Dvojica čelnika razgovarat će i o umjetnoj inteligenciji, Sjevernoj Irskoj, kao i zajedničkim sigurnosnim i gospodarskim interesima, uključujući one u Aziji. 

Susret se događa u vrijeme dok dvije države pokušavaju utvrditi stoji li Rusija iza uništenja brane Nova Kahovka na Dnjepru, koje je uzrokovalo poplave i primoralo tisuće na bijeg, stvorivši pritom veliku ekonomsku i ekološku štetu. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za taj čin. 

"Prvi put u više od pola stoljeća suočavamo se s ratom u Europi"

Sunak i Biden će nakon susreta održati zajedničku konferenciju za medije te će objaviti priopćenje. 

"Zastrašujuće je pomišljati na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kad su razgovarali o ratovima koje su zajedno vodili, miru koji su zajedno postigli", rekao je Sunak Bidenu na početku susreta. 

"Opet, prvi put u više od pola stoljeća, suočavamo se s ratom na europskom kontinentu i kao što smo to činili prije, SAD i UK zajedno su stali u podršci Ukrajini", dodao je. 

Što Sunak želi od Bidena? 

Sunak i Biden posljednji put su se susreli prošli mjesec u Hirošimi, tijekom susreta G7. Također su se sastali u travnju u Belfastu te u San Diegu u ožujku, na trilateralnom susretu s Australijom. 

Britanski premijer nada se učvrstiti trgovinske veze s SAD-om nakon Brexita, a želi i dobiti Bidenovu podršku za britanskog ministra obrane Bena Wallacea kao novog glavnog tajnika NATO-a. 

Pročitajte više