Sunak i Macron na dvogodišnjicu rata obećali neprestanu podršku Ukrajini

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, da će London stajati uz Kijev "koliko bude potrebno" i da "tiranija nikada neće trijumfirati". "Na ovu mračnu obljetnicu, moramo obnoviti našu odlučnost", napisao je Rishi Sunak u izjavi, prenosi France Presse. “Ovo je trenutak da pokažemo da tiranija nikada neće trijumfirati i da još jednom kažemo da ćemo stajati uz Ukrajinu danas i sutra”, dodaje šef britanske vlade.

"Spremni smo učiniti sve što je potrebno, koliko god je potrebno, dok (Ukrajina) ne pobijedi", dodao je. London, koji je jedan od glavnih pobornika Kijeva, nedavno je najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini, koja će za godinu 2024./2025. iznositi 2,5 milijardi funti sterlinga (2,9 milijardi eura).

Sredinom siječnja britanski je premijer tijekom posjeta Kijevu najavio potpisivanje desetogodišnjeg sigurnosnog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, koji je predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio kao sporazum "bez presedana". Velika Britanija u četvrtak je najavila nove sankcije protiv Rusije i nove isporuke projektila Ukrajincima.

Sankcije su usmjerene na više od 50 osoba i tvrtki, posebno u sektorima koji ruskoj vojsci omogućuju opskrbu streljivom, projektilima i eksplozivima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Također ciljaju na "ključne izvore prihoda za Rusiju", s trgovinom metalima, dijamantima i energetskim resursima, kako bi "sa svih mogućih strana presjekli financiranje Putinovog ilegalnog rata".

"Podrška Francuske neće oslabjeti"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu svg ruskog kolegu Vladimira Putina da podrška Francuske Ukrajini neće "oslabjeti" i da "ne treba računati" na "umor Europljana".

"Dvije godine rata. Pogođena i izranjavana, ali još uvijek stoji. Ukrajina se bori za sebe, za svoje ideale, za našu Europu. Naša predanost njenoj strani neće oslabjeti", napisao je Macron u poruci koju je objavila Elizejska palača na društvenoj mreži X povodom druge godišnjice ruske invazije.

“Rusija predsjednika Putina ne smije računati na bilo kakav umor među Europljanima”, također upozorava francusko predsjedništvo u priopćenju za javnost na mreži X. "Ishod ovog rata bit će odlučujući za europske interese, vrijednosti i sigurnost. Francuska jest i ostat će uz Ukrajinu i ukrajinski narod", dodaje se u priopćenju Elizejske palače.

Pročitajte više