Sunak planirao protjerati tisuće migranata u Ruandu. Vrhovni sud mu to zabranio

Foto: EPA

Britanski Vrhovni sud presudio je danas da je vladin plan o slanju tražitelja azila u Ruandu protuzakonit, čime je zadao prije izbora iduće godine snažan udarac premijeru Rishiju Sunaku koji je odgovorio da vlada već priprema novi sporazum. Britanija je namjeravala poslati desetke tisuća tražitelja azila, koji su bez dopuštenja stigli na njezinu obalu, u istočnoafričku zemlju u pokušaju da odvrati migrante koji malim čamcima dolaze u Europu.

No Vrhovni sud jednoglasno je presudio da se migrante ne može slati u Ruandu zato što se ta zemlja ne može smatrati sigurnom trećom zemljom. Sporazum s Ruandom bio je u središtu Sunakove imigracijske politike dok se priprema za izbore iduće godine, u jeku zabrinutosti dijela birača zbog rastućeg broja tražitelja azila koji pristižu u Veliku Britaniju malim čamcima.

Presuda je razljutila neke zastupnike desnog krila torijevaca. Poručili su da bi vlada trebala razmotriti povlačenje iz Europske konvencije o ljudskim pravima, iako je sud jasno dao do znanja da se njegova odluka temelji na nizu zakona i ugovora, a ne samo na Konvenciji. 

Sunak: Ilegalna migracija uništava živote

Presuda je poprimila još veću političku važnost posljednjih dana jer je Sunak smijenio ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman, popularnu ličnost desnog krila njegove stranke, čiji je djelokrug obuhvaćao odgovor na migracije.

Braverman je prozvala u utorak Sunaka da je prekršio obećanja o borbi protiv imigracije te ocijenila da je izdao britanski narod. Sunak je rekao da se vlada pripremala na sve moguće situacije i da će učiniti sve što je potrebno da zaustavi ilegalnu migraciju.

"Ilegalna migracija uništava živote i košta britanske porezne obveznike milijune funti godišnje", priopćio je britanski premijer. "Moramo tome stati na kraj i učinit ćemo sve što je potrebno", dodao je. Sunak, čiji konzervativci zaostaju za oko 20 postotnih bodova u anketama javnog mnijenja, obećao je da će "zaustaviti brodove", što je jedno od pet ključnih obećanja u njegovu premijerskom mandatu. 

Politiku izvorno osmislio Boris Johnson

Ove godine je više od 27.000 ljudi stiglo na obalu južne Engleske bez dopuštenja, nakon rekordnih 45.755 u 2022. Kritičari, a što uključuje oporbene zastupnike, neke u vladajućoj Konzervativnoj stranci, crkvene vođe i agenciju Ujedinjenih naroda za izbjeglice, upozoravali su da je politika manjkava, nemoralna i da jednostavno neće funkcionirati.

Politiku slanja tražitelja azila za Ruandu izvorno je osmislio bivši premijer Boris Johnson. Vlada već radi na novom sporazumu s Ruandom i mogla bi promijeniti britanske zakone u tom području, rekao je danas Sunak nakon objave odluke Vrhovnog suda da bi slanje migranata u Ruandu bilo protuzakonito. 

"Vlada već radi na novom sporazumu s Ruandom i finalizirat ćemo ga u svjetlu današnje presude. Nadalje, bude li potrebno, spreman sam na izmjene domaćeg pravnog okvira", rekao je Sunak u obraćanju parlamentu.

Pročitajte više