Sunčev sustav okružuje sablasni sjaj svjetlosti koji nitko ne može objasniti

Foto: ESO

NOVA analiza podataka koje je prikupio svemirski teleskop Hubble pokazala je da se oko Sunčevog sustava nalazi – previše svjetlosti. Ne radi se o nekim neobičnim vanzemaljskim reflektorima ili čudnim svjetlećim objektima, već o jedva primjetnom višku svjetlosti koji se ne može rastumačiti poznatim tijelima koja emitiraju svjetlost.

Ovaj sablasni sjaj se ne može objasniti svim zvijezdama i galaksijama koje okružuju Sunčev sustav; čak ni zodijačkom svjetlosti koja nastaje zbog raspršenja Sunčeve svjetlosti na međuplanetarnoj prašini. Unatoč tome što je uzrok nepoznat, nema zabune. Nakon analize 200.000 Hubbleovih snimaka i tisuća mjerenja u sklopu projekta SKYSURF, znanstvenici su sigurni da je višak svjetlosti stvaran.

Najbolje objašnjenje

Koje je najbolje objašnjenje za ovaj misterij? Možda ovaj sjaj uzrokuju sićušne čestice prašine i leda iz populacije kometa koji putuju prema središtu iz mračnih dijelova Sunčevog sustava te pritom reflektiraju Sunčevu svjetlost i stvaraju difuzni, globalni sjaj.

Znanstvenici su u tri odvojena istraživanja pretražili Hubbleovu arhivu u potrazi za jedva vidljivim galaksijama koje smo možda propustili, no nakon analize su utvrdili da ih nismo propustili dovoljno da bi se objasnio višak svjetlosti, piše Science Alert.

Mali, ali značajan višak svjetlosti

Uočeni višak je, rekli su znanstvenici, ekvivalentan postojanom sjaju koji emitira 10 krijesnica preko cijelog neba. Ovo se možda ne čini puno, ali dovoljno je da znamo da nam nešto nedostaje. I to nešto bitno.

Znanstvenici pronalaze sve više načina promatranja svjetlosti između zvijezda. Ako postoji neki lokalni fenomen viška svjetlosti, bilo bi dobro da razumijemo otkuda dolazi jer bismo na taj način bolje shvatili udaljenije sablasne sjajeve. Naravno, ta spoznaja bi nam omogućila i kvalitetnije razumijevanje Sunčevog sustava i njegova razvoja.

Znanstvena istraživanja u sklopu projekta SKYSURF objavljena su u časopisima The Astronomical Journal i The Astrophysical Journal Letters.

Pročitajte više