Super Konzum u Radničkoj prodan poduzetniku povezanom sa šefom PPD-a

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Index

MERCATOR-H, tvrtka kći Fortenova Grupe, prodao je veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem, doznaje N1 Televizija.

Prema njihovim informacijama, prodana je tvrtki u vlasništvu Ante Bračića, koji je, dodaju, nedvosmisleno partner Pavla Vujnovca, u studenom 2022. godine za 20.479.512,45 eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskom SPARKASSE-u od 15.359.634,34 eura. Za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička.

Tko je Bračić?

Ante Bračić je dugogodišnji poslovni partner iz grupacije koja već nekoliko godina vodi različite nekretninske poslove vezane za Pavla Vujnovca.

Bili su zajedno u pothvatu izgradnje golemog hotela View u Postiri na Braču koji je privukao interes javnosti zbog svoje veličine i činjenice da je zauvijek promijenio vizuru pitomog ribarskog gradića na obali otoka.

U tvrtki koja je jeftino kupila parcelu na samoj obali, Adria Coast Turizam, bili su povezani Pavao Vujnovac, Zoran Gobac, poduzetnik koji je zbog biznisa sa zbrinjavanjem otpada nazvan “kraljem otpada”, Josip Jurčević, jedan od ključnih Vujnovčevih operativaca u nizu poslovnih pothvata, bivši obavještajac i dugogodišnji zamjenik šefa SOA-e, te tvrtka Iskraemeco, u vlasništvu slovenske tvrtke Iskra implus, koja je u vlasništvu Maje Bračić Lotrič i Ante Bračića.

U međuvremenu je Adria Coast Turizam i pripadajući golemi hotel kupila tvrtka Jadran d.d. u kojoj dominiraju dva mirovinska fonda, PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi.

Ante Bračić je također bio dio ekipe koja je u centru Zagreba izgradila vilu s nekoliko luksuznih stanova koje danas posjeduju Vujnovčevi menadžeri Jurčević i Romeo Krešić, ali i aktivni obavještajac, šef ureda ravnatelja SOA-e Davor Franić te jedan od osnivača Domovinskog pokreta Mario Radić. Upravo je Radić kupio svoju etažu u vili od Ante Bračića.

Ante Bračić se pojavljuje u još nekoliko tvrtki, u kombinaciji s Josipom Jurčevićem i Pavlom Vujnovcem, Zoranom Gobcem i Damirom Spudićem.

U Sloveniji pokupovao Mercatorove tvrtke

U Sloveniji je kupio cijeli niz Mercatorovih trgovina. Naslijedio je biznis svog oca Živka, poduzetnika koji je poslovao u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije.

N1 od Bračića i Fortenove nije dobio odgovore na pitanja osim ove rečenice:

“Fortenova grupa kontinuirano radi na jačanju svoje tržišne i financijske pozicije pa tako provodi i aktivnosti vezane uz realokaciju i bolje upravljanje kapitalom, što uključuje i stavljanje u funkciju kapitala koji Grupa ima u nekretninama”, stoji u mailu iz Fortenova grupe koji je potpisala Anja Linić Sikavica, direktorica korporativnih komunikacija.

N1 na kraju zaključuje: "Potiho se odvija proces izmještanja nekretnina i trgovačkih centara koji su nekad izgrađeni kao ponos Agrokora, odnosno Konzuma, iz okrilja grupe u privatne tvrtke koje osniva Vujnovac osobno ili poslovni partneri iz njegovog najbližeg kruga."

Pročitajte više