Superciklona poharala Hrvatsku: U Zagrebu 73 nesreće, pola Rijeke ostalo bez struje

NOVA hladna fronta koja je proteklih dana stvarala probleme diljem Europe, došla je danas i do Hrvatske.

Zbog snijega koji pada u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te mjestimice u Dalmaciji, Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće, da odgode putovanja. Za kamione su trenutno potpuno zatvoreni svi putovi koji vode iz unutrašnjosti Hrvatske prema Hrvatskom primorju i Dalmaciji.

Snježno nevrijeme je stvorilo velike teškoće u autobusnom prometu, dok se zrakoplovni promet odvija bez većih problema. Autobusi na liniji Split-Zagreb polaze na vrijeme, ali su znatno reducirani, dok prema Rijeci nema polazaka cijeli dan. Autobusni promet kasni i više sati pa je na autobusni kolodvor u Zagrebu linija iz Beograda kasnila dva sata, a putnici na liniji Vinkovci-Split su kasnili sat i četrdeset minuta. Autobus koji u Zagreb dolazi iz Njemačke, umjesto u devet sati prema rasporedu, došao je nakon 13 sati.

Usporen i željeznički promet

Unatoč snježnom nevremenu koje vlada u cijeloj zemlji, sve pruge na području Republike Hrvatske otvorene su za promet, sve dežurne ekipe su na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežurne su i sve radionice za popravak vučnih vozila.

U popodnevnim satima došlo je do pogoršanja stanja u željezničkom prometu na nekim područjima i željeznički se promet, posebice u Lici i Gorskom kotaru, odvija uz veće teškoće koje uzrokuju velike količine padalina i kvarovi vučnih vozila.

Nagibni vlak 521 koji je jutros krenuo iz Zagreba, stigao je samo do Gospića gdje je ostao u kvaru. Po putnike je iz Knina došla klasična garnitura vlaka (lokomotiva i putnički vagon) kako bi ih prevezla do Splita. Jutrošnji nagibni vlak koji je krenuo iz Splita u Zagreb, kasnio je sat i pol u dolasku u Zagreb. Umjesto popodnevnih nagibnih vlakova iz Zagreba i Splita, na tim relacijama voze klasični vlakovi (lokomotiva i putnički vagoni). Na relaciji Zagreb - Rijeka dva putnička vlaka kasnila su 20 i 45 minuta, a jedan brzi 45 minuta.

Snijeg pogodio i Istru

Snijeg pada i u Istri, a na cesti se trenutno mjeri oko pet centimetara snijega. Istrijanima puno veće probleme stvara orkanska bura koja na udare doseže i brzinu od 200 km/h.

Val hladnoće je pogodio i Imotsku krajinu pa je tako u mjestima Aržan i Svib napadalo i metar snijega. Ipak, u Dalmaciji je nakon podneva počelo puhati jako jugo, što pomaže topljenju snijega. U centru Knina su pod ledom pucale grane stabala i rušile se na cestu. Zbog snijega i leda na prometnici, za sav promet je zatvorena Državna cesta D1 Knin-Gračac.

Zatvorene ceste, trajekti i katamarani ne voze

Mnogo je cesta koje su i danas potpuno zatvorene za promet. To su A7 od Orehovice do Svetog Kuzama, A1 između čvorova Sveti Rok i Malenica, D1 od Gračaca do Knina, D54 od Maslenice do Zatona Obrovačkog, Jadranska magistrala na potezu od Bakra preko Senja do Svete Marije Magdalene, D25 od Gospića do Karlobaga. Samo osobna vozila mogu proći Paškim i Krčkim mostom. Zbog nanosa snijega zatvoren je ulaz na autocestu Rijeka-Zagreb na čvoru Vrata. 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je većina trajektnih i katamaranskih linija prema otocima na zadarskom, splitskom i riječkom području. Snijeg i obilnije oborine će cijeloga dana praviti probleme u Hrvatskoj. Tijekom dana će u nizinama pasti od 10 do 30 centimetara snijega, dok će ga u gorju biti ponegdje i do pola metra.

Kamioni na Grobničkom polju stoje već 40 sati

Najviši stupanj pripravnosti koji je još sinoć objavio Meteoalarm za područje Kvarnera i Istre potvrdio se opravdanim. Pomorski promet u potpunoj je blokadi.

Iza 13 sati djelomično je normaliziran promet preko Krčkog mosta, međutim, samo za osobna vozila. Već gotovo 40 sati stoje kamioni na Grobničkom polju jer su za njih zatvoreni doslovno svi cestovni pravci. U Gorskom kotaru visina snijega u pojedinim dijelovima prelazi 70 centimetara, a ralice ne stižu očistiti sve lokalne prometnice. Zbog visokih nanosa snijega zatvoren je izlaz autoceste u Vratima pa se Gorani uglavnom koriste starom cestom prema Rijeci.

Ciklona Vatroslav donosi vjetar brzine 200 kilometara na sat

Hrvatski hidrometeorološki zavod najavljuje kako će tijekom cijele srijede na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima, dok će u Dalmaciji uz obalu puhati umjeren i jak istočnjak i jugo, a na otvorenom moru puhat će jako i olujno jugo. Temperature u unutrašnjosti će biti od -5 stupnjeva do 0, dok će na Jadranu biti od 0 do 11 Celzijevih stupnjeva. Smirivanje vremena očekuje se tek sutra.

Ovu hladnu frontu donijela je sredozemna ciklona nazvana Vatroslav koja je jučer zabijelila sjeveroistok Španjolske i jug Francuske. U susjednoj Sloveniji bura je bila jedna od najjačih zadnjih godina. Veliku štetu napravila je u slovenskom primorju gdje su udari vjetra bili iznad 150 km/h. Ta ciklona, uz snijeg i hladno vrijeme, donosi i jake orkanske udare vjetra koji ponegdje dostižu brzinu od 200 kilometara na sat. Takvi udari su danas viđeni podno Velebita.

U ožujku u Zagrebu 1955. godine palo čak 66 centimetara snijega

Najviše snijega je danas u 13 sati bilo na Zavižanu, gdje ga je napadalo 178 centimetara. Po visini bijelog pokrivača slijede ga Plitvička jezera sa 86 centimetara, Delnice sa 62 centimetra i Risnjak sa 57 centimetara. U nizinama unutrašnjosti visina snježnog pokrivača do 15 sati već se ponegdje približila 20 cm, a u zapusima ga ima i znatno više. Snježni pokrivač mjestimično se stvorio i uz obalu sjevernog Jadrana, u Puli, Senju, Bakru, Rijeci i Opatiji. U Zagrebu je napadalo 6 centimetara snijega, dok ga na Sljemenu ima već pola metra.1986. godine je u ožujku u Zagrebu palo 37 centimetara snijega, a najveći ikad zabilježen snijeg u Zagrebu u ožujku bio je 1955. godine, kada je palo čak 66 centimetara snijega.

Snijeg koji i dalje pada, ponovno je prouzročio teškoće u javnom gradskom prijevozu. Prema riječima glasnogovornika ZET-a, Tomislava Jurića, nakon normalizacije prometa u prvim satima poslijepodneva, snijeg na širem gradskom području ponovno usporava promet, a zbog zimskih uvjeta, iz preventivno-sigurnosnih razloga u ovom je trenutku obustavljeno 12 autobusnih linija, uglavnom brdskih i prigradskih, dok su tri skraćene. Do odstupanja od voznoga reda tek povremeno dolazi u tramvajskom prometu iako tijekom poslijepodnevne prometne špice, zbog očekivane gužve, možemo računati na neredovitost pojedinih linija, ističe T. Jurić. "Ekipe zimske službe i dalje su na terenu, čime nastojimo osigurati najveću moguću propusnost prometnica i redovitost naših linija", objasnio je Jurić.

U Zagrebu do 14 sati 73 prometne nesreće

Čak 73 prometne nesreće zabilježene su na zagrebačkom području u relativno kratkom vremenu, odnosno u srijedu od 6.30 do 14 sati. Pri tome su četiri osobe ozlijeđene, uključujući dvije teško, izvijestila je policija koja zbog snijega građane poziva na pojačan oprez u vožnji. Većina nesreća prošla je samo s materijalnom štetom.

"U velikom broju nesreća dugo se čeka policiju da dođe na očevid te molimo građane za strpljenje. Sljemenska cesta zatvorena je za promet iza osam sati, dok se kamioni koji idu prema Karlovcu na zahtjev karlovačke policije isključuju iz prometa", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba. Pozvala je vozače na pojačan oprez, odnosno da prilagode brzinu uvjetima na cesti, koriste zimsku opremu i drže dovoljan razmak između vozila. Teretnim vozilima s priključnim vozilom promet je zabranjen, a vozaču koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Normalizacija autobusnog prometa u Zagrebu

Obustavljene su autobusne linije: 101 Britanski trg – Gornje Prekrižje, 126 Črnomerec – Krvarić, 128 Črnomerec – Lukšići, 129 Mandaličina – Vrhovec, 138 Britanski trg – Zelengaj, 139 Reljkovićeva – Jelenovac, 140 Mihaljevac – Sljeme, 142 Vrapčanska aleja – Jačkovina, 150 Garaža Tuškanac – Gornji Grad, 178 Donja Bistra – Kraljev Vrh, 202 Kvaternikov trg - Kozjak, 309 Velika Gorica - Sasi i 313 Glavni kolodvor - Vukomerić.

Skraćene autobusne linije su 213 Dubrava - Jalševec do stajališta Furdini i 224 Dubec – Novoselec do Novoselečkog puta.

Prema ZET-ovu priopćenju za javnost u 17 sati, stanje u zagrebačkom autobusnom prometu se stabiliziralo. Većina brdskih cesta je očišćena te je do 17 sati uspostavljen redovan promet na linijama 101, 106, 126, 128, 129, 142, 138, 178, 150, 202, 309 i 313. Još uvijek su obustavljene autobusne linije 139 Reljkovićeva – Jelenovec i 140 Mihaljevac – Sljeme.

Autobusi na liniji 224 Dubec - Novoselec voze skraćeno do Novoselečkog puta, a na liniji 163 Savski most – Donji Trpuci – Gornji Trpuci voze samo do Donjih Trpuca.

Sat vremena normalizacije, pa ponovna obustava autobusnih linija

Nakon normalizacije prometa na većini brdskih linija oko 17 sati, iz preventivno-sigurnosnih razloga ponovno su od 18 sati obustavljene linije 130 Črnomerec – Borčec, 135 Črnomerec – Graberje i 137 Črnomerec – Perjavica – Borčec, a linija 164 Savski most – Horvati od 18.30 sati vozi skraćeno do starog okretišta u Horvatima. U 18.45 obustavljena je linija 129 Mandaličina – Vrhovec, a od 19 sati ne vozi i linija 142 Vrapčanska aleja – Jačkovina.

Linija 164 Savski most – Horvati od 18.30 sati vozi skraćeno do starog okretišta u Horvatima, a od 19 sati skraćene su linije 311 Glavni kolodvor – Levi Štefanki do Dubranca i 160 Savski most - Lipnica do starog okretišta. bog stanja na cestama još uvijek ne prometuju i autobusne linije 139 Reljkovićeva – Jelenovec i 140 Mihaljevac – Sljeme.

Zbog stanja na cestama još uvijek ne prometuju i autobusne linije 139 Reljkovićeva – Jelenovec i 140 Mihaljevac – Sljeme.

Snijeg ponovno iznenadio zimsku službu

Vozači koji su ujutro morali na posao, primijetili su i da je dugo najavljivani snijeg ponovno iznenadio zagrebačku Zimsku službu. Ulice su i u 10 sati ujutro još uvijek prekrivene snijegom, što u dobrom dijelu usporava promet gradom i stvara veće gužve od uobičajenih. Iz Zimske službe poručuju kako daju sve od sebe i da su sve ekipe na terenu, no zbog količine snijega koji pada ne stignu sve ulice očistiti na vrijeme. Na zagrebačkim cestama se jutros dogodilo i desetak prometnih nesreća.

"Već petnaestak minuta nakon što obavimo posao, iza nas ponovno napada snijeg, a ceste se na nekim dijelovima i lede. Na terenu smo od 4 sata ujutro, a do sada smo očistili sve prometnice prvog i drugog stupnja prioriteta. Odrađuju se još ulice trećeg stupnja, riječ je o malim i sporednim ulicama za koje su potrebna mala vozila, te očekujemo da ćemo sve slijepe ulice i odvojke očistiti tijekom sutrašnjeg dana, kada se smiri vrijeme", rekao je glavni dežurni u Zimskoj službi Tomislav Hrastinski za Novi list.

Bura u Rijeci odnijela krov škole, poledica odsjekla istočni dio grada

Orkanski vjetar je jutros odnio krov Osnovne škole Kozala, a na riječkom području je u nekoliko osnovnih i srednjih škola otkazana nastava. Krov je olujna bura odnijela tek što je počela nastava. Iz Županijskog centra za obavješćivanje tvrde kako u tom incidentu nitko nije ozlijeđen, a vatrogasci uklanjaju ostatke crepova.

Nakon što je bura zaprijetila krovu škole Kozala, vatrogasci su donijeli odluku o evakuaciji svih učenika iz škole. Nakon samo 20 minuta škola je bila evakuirana, a učenici su poslani kućama. Vatrogasci su potom skinuli 35 kvadrata krova i učvrstili krovne grede koje su popustile pod naletima orkanske bure.

Javni gradski prijevoz u istočnom dijelu Rijeke gotovo je u potpunosti prekinut zbog poledice na kolniku. Linije koje spajaju istok i zapad grada su u prekidu ili vode od zapadnih riječkih kvartova samo do centra. U potpunom su autobusnom prekidu linije od centra grada do Trasata i Donje i Gornje Vežice.

Dva autobusa, prema podacima Autotroleja, ostala su zaglavljena na području Vežice te ih ekipe javnog gradskog prijevoznika trenutno pokušavaju ukloniti s ceste gdje uzrokuju zastoje u prometu, prenosi Novi list. U prekidu je i linija broj 26, zbog poledice u Sušačkoj Dragi, a ne voze ni autobusi broj 10 i 10a prema Kostreni zbog prometne nesreće na cesti kod brodogradilišta Viktor Lenac.

Gotovo cijeli zapadni dio Rijeke ostao je oko 21 sat bez opskrbe električnom energijom. Do prekida napajanja došlo je, prema riječima direktora HEP Elektroprimorja Vitomira Komena, zbog kvara na trafostanici Pehlin, prenosi Novi list.

"Ispali su transformatori na trafostanici na Pehlinu koja je u nadležnosti HEP Prijenosa, zbog čega je veliki dio grada, na potezu od Škurinja i Žabice pa sve do Turnića, Podmurvica, Mlake, Rujevice, Zameta i Kantride", pojašnjava Komen i dodaje da je prebacivanje dijela mreže na druge trafostanice Rijeci ponovo vraćena električna energija.

Od posljedica nevremena buknuo požar u medulinskoj turističkoj agenciji

Od posljedica jakoga nevremena u Medulinu je požar buknuo u turističkoj agenciji Globus koja je planula danas oko 13 sati. Agencija radi samo preko ljeta, a uzrok požara je, pretpostavlja se, nevrijeme koje je uzrokovalo puno problema sa strujom na području Medulina i Ližnjana.

Veliko nevrijeme i snažna bura uzeli su svoj danak i u uvali Kuje u Ližnjanu. Pri naletu orkanske bure mnoge su barke završile na obali s rupom na trupu ili pod morem.

Olujna bura ostavila je na Puljštini polomljena stabla, prevrnute kontejnere i nasukane brodice, dok su u dijelovima Općine Marčana zatvorene škole i vrtići zbog bure i snijega, prenosi Glas Istre.

Bura bacala aute s ceste u Istri

Premanturska cesta nakon olujne bure bila je prekrivena borovim iglicama. Medulinsko dobrovoljno vatrogasno društvo i Javna vatrogasna postrojba Pula na terenu su bili od pet sati ujutro. Spašavala se i jedna brodica u pomerskoj lučici dok su dvije potopljene u Runkama. Rani jutarnji autobus za Premanturu ostao je na cesti u šest ujutro jer nije mogao proći zbog stabla koje je blokiralo prometnicu. Bez struje su duže vremena bili Pomer i Premantura.

Autobusne čekaonice u Vodnjanu i Peroju ostale su bez nadstrešnica, a stabla su padala po cesti u Fažani i Valbandonu. Na Fažanskoj cesti stablo je palo na vozilo koje se kretalo prometnicom. Nije bilo stradalih.

U prometnim nesrećama od Gajane do ulaska u Vodnjan pet automobila je razbijeno ili oštećeno u izlijetanjima s kolnika. Uzrok nesrećama bili su snijeg na cesti i jaki udari bure. Na cesti Bale-Vodnjan kod raskrižja za Gajanu dva automobila su sletjela s ceste, a neposredno kod ulaska u Vodnjan tri su automobila razbijena: dva su na istom mjestu sletjela u jarak, a jedan je udario u suhozid pored ceste, prenosi Glas Istre. Najgore je prošao Peugeot koji je na raskrižju u Vodnjanu doslovno otpuhan s ceste u jarak dubok oko dva metra. Samo 10-ak metara dalje bura je izvrnula Renault koji ipak nije završio u jarku.

Orkansko jugo odsjeklo Korčulu i Lastovo od kopna

Od Makarske prema unutrašnjosti i primorju nema slobodnih prometnih pravaca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, prenosi Dubrovnik.net. Promet osobnim automobilima odvija se otežano, a brojne su dionice autocesta zatvorene. Zbog orkanskog juga prema Korčuli I Lastovu iz Splita jutros nije isplovio katamaran Adriana, dok je trajekt Lastovo ostao u luci Ubli na Lastovu.

Pročitajte više