Supetar na Braču uveo drastične mjere: Nema javnih skupova, zatvara knjižnicu...

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

GRAD Supetar na Braču uvodi drastične mjere u borbi protiv koronavirusa.

"Prva mjera koju Grad Supetar uvodi s ciljem sprječavanju širenja korona virusa je odgoda svih javnih skupova u javnim prostorima kojima grad upravlja", stoji u objavi supetarske gradonačelnice Ivane Marković na Facebooku.

"Slijedom preporuke Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za odgodom ili ograničavanjem organiziranih skupova s ciljem sprječavanja širenja bolesti uzrokovane novim koronavirusom od 10. ožujka 2020. godine, do daljnjega su odgođeni svi javni skupovi planirani u Školskoj sportskoj dvorani, uključujući i manifestaciju Lijepom našom koja je u njoj trebala biti održana 1. travnja", dodala je.

Neće raditi gradska vijećnica ni knjižnica.

"Do daljnjega se za okupljanja i javne skupove neće moći koristiti ni prostori Gradske vijećnice i Narodne knjižnice odnosno Galerije Ivan Rendić.

Na stožeru civilne zaštite u petak razgovarat će se i o otkazivanju svih ostalih sportskih, kulturnih i ostalih društvenih događanja na području grada", javlja Marković.

"Također, Grad Supetar je uredovno vrijeme za prijam stranaka ograničio na ponedjeljak i srijedu od 08.00 do 12.00 sati, do daljnjeg se obustavlja i podjela pločica s imenima ulica u Komunalnom društvu Grad d.o.o. , a uredovno vrijeme sa strankama u Komunalnom društvu ograničava se na ponedjeljak i srijedu.

Što se vrtića i vrtićke djece tiče pratit će se preporuke Nacionalnog i Županijskog stožera Civilne zaštite kao i odluke Ministarstva obrazovanja vezane za škole i školski sustav te će se postupiti prema njima.

Apeliramo na naše sugrađane da zadrže pribranost i ne nasjedaju na neprovjerene vijesti i poluinformacije te ih molim da do daljnjeg redovno prate našu službenu internet stranicu i našu službenu FB stranicu na kojima ćemo redovno i na vrijeme objavljivati sve relevantne informacije i preporuke vezane za ovu izvanrednu situaciju", objavila je Marković.

Opet se javila na Fejsu

Ivana Marković jutros se još jednom obratila na Facebooku.

"U uvjetima krize, nepogode ili sl. treba djelovati operativni stožer. Nema mjesta jeftinom politikanstvu ni sakupljanju jeftinih poena. Slijediti protokol i odluke koje smo donijeli za takve situacije i to sutra planiramo operativno odraditi na stožeru civilne zaštite Grada Supetra, imenovati odgovorne osobe za vođenje operativnog stožera te napraviti sve da se zaštiti prvenstveno zdravlje ljudi. I tada dolazimo do dobro poznatog problema.

Činjenica je da imamo 8 JLS-e gdje svaka JLS ima svoj stožer civilne zaštite i samim time dolazimo do situacije da u tretnutku krize na jednom otoku (otok je jedinstvena cijelina) bi trebalo djelovati 8 stožera u kojem su mahom iste osobe. Tako da plastično prikažem, jedan doktor koji je zadužen za cijeli otok trebao bi odlaziti u 8 različitih stožera i komunicirati sa 8 različitih zapovjednika.

Jedan otok ili jedna šira sredina na kojoj je veći broj malih JLS (do nekog broj stanovnika) treba imati jedan stožer civilne zaštite, jedno prostorno planiranje, jedan plan gospodarenja otpadom, jednu krovnu TZ. Na Braču imate situaciju: 8 JLS, 8 stožera civilne zaštite, 8 prostornih planova, 8 planova gospodarenja otpadom, 6 TZ, više planova zaštite od požara (kao da požar zna za administrativne granice, svakakvih drugih strategija i planova... Potrebno je spajati usluge i planove koje moraju biti na razini otoka. Spajanjem i povezivanjem ovih funkcija i usluga postigle bi se velike uštede, kvaliteta bi bila nemjerljivo bolja, zajedničko funkcioniranje bi nam otvorilo vrata EU fondovima (EU favorizira povezivanje), stvorio bi se višak sredstava za ulaganje u projekte. Rezultat bi bio: bolja kvaliteta, manje utrošenih sredstava, veće mogućnosti razvoja.

Nažalost mislim da ćemo o tome početi razmišljati nakon nepogoda ili drugih izvanrednih situacija koje nas mogu zadesiti", napisala je Marković.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više