Supetarska sutkinja Ivanu Domić razriješena dužnosti

DRŽAVNO sudbeno vijeće danas je zbog zlouporabe položaja i ovlasti razriješilo sudačke dužnosti Ivanu Domić, bivšu predsjednicu Općinskog suda u Supetru, čiji je odvjetnik najavio žalbu do iscrpljivanja svih pravnih mogućnosti.

Stegovni postupak protiv Ivane Domić pokrenut je krajem siječnja zbog sumnje da je pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču.

Sutkinja je danas proglašena odgovornom jer je donijela presude zbog izostanka tuženika, iako ih nije ni pokušala potražiti preko mjerodavnih ustanova, nego im je dodjeljivala privremenoga pravnog zastupnika. Tuženici, odnosno stvarni vlasnici zemlje, tako nisu ni znali da su stranke u postupku, zbog čega se nisu ni odazvali sudskom pozivu, a naposljetku su ostali bez svog vlasništva.

Nakon objavljivanja odluke, koja će po riječima zamjenika predsjednika DSV-a Branka Hrvatina biti obrazložena naknadno, branitelj razriješene sutkinje Branko Šerić izjavio je da nisu zadovoljni ishodom slučaja. "Uslijedit će žalba i iscrpiti ćemo sve pravne lijekove jer smatramo da za to ima osnova", rekao je Šerić koji se na odluku može žaliti Ustavnom sudu.

Upitan da komentira odbijanje DSV-a da ispita više od 90 svjedoka obrane, kao i odvjetnike koji je sutkinja postavljala za privremene zastupnike u spornim predmetima, a danas se nisu pojavili pred DSV-om, Šerić je kazao da će upravo na tome temeljiti žalbu.

"U žalbenom postupku nastojat ćemo utvrditi i dokazati nepotpunosti u utvrđivanju činjeničnog stanja. Postupak je u tom dijelu manjkav, jer nisu saslušani odvjetnici koji su participirali u postupku, a za koje i sam podnositelj zahtjeva rekao da su postupali neodgovorno. Zato i dalje tvrdimo da nije odgovorna prijavljena sutkinja", kazao je Šerić.

Rekao je da su zadovoljni što je sutkinja proglašena krivom samo po jednoj od tri točke koje su joj se stavljale na teret. "Činjenica da je podnositelj od jednog djela odustao, a da je za drugo donesena oslobađajuća presuda upućuje da nije sve onako kako se čini. I dalje tvrdimo da nije riječ o zlouporabi, jer u cijelom slučaju nema umišljaja", dodao je.

Prije odluke pred DSV-om su završne riječi u postupku iznijeli predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon i Ivana Domić, a saslušana je i njena nekadašnja zapisničarka.

Benzon je ponovio kako zbog zlouporaba položaja i ovlasti traži razrješenje sutkinje, dok je ona sve optužbe odbacila, rekavši da je sve radila u skladu sa zakonom.

Pročitajte više