Suša pogodila rijeke u Kaliforniji: Mlade losose kamionima prevoze do mora

Foto: 123rf

U VRIJEME tipičnog proljeća mladi lososi iz spremnika za mriješćenje Nimbus istočno od Sacramenta puštali bi se u rijeku Ameriku, a zatim bi sami doplivali u Tihi ocean.

No rijeke Kalifornije i zapadne obale SAD-a pogodile su ove godine ekstremne suše te su one postale pretople za preživljavanje mladih lososa.

Stoga su djelatnici mrijestilišta ovoga tjedna malene losose utovarili u kamione s vodom i prevezli u zaljev San Francisca kako bi ih tamo pustili u hladnije more, piše Reuters.

"Kada dođe do ove situacije, znamo da moramo ući u veću brzinu i napraviti sve što možemo"

Male količina kiše i snijega uzrokovale su niže razine vode te toplije temperature rijeka i rezervoara na tom području, rekao je Jason Julienne, koji upravlja s nekoliko državnih mrijestilišta u riječnom sustavu Sacramento, uključujući i Nimbus.

"Kada dođe do ove situacije, znamo da moramo ući u veću brzinu i napraviti sve što možemo kako bismo osigurali da ribe prežive", kazao je Harry Morse, glasnogovornik kalifornijskog Odjela za ribu i divlje životinje.

"Ove godine država planira kamionom dopremiti 17 milijuna lososa iz raznih mrijestilišta u zaljevsko područje San Francisca, što je hitna procedura, koja je zadnji put provedena za vrijeme posljednje velike suše, 2014. godine", dodao je.

U ponedjeljak je guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio vremensku nepogodu zbog suše u 41 od 58 županija. Suše u Kaliforniji sve su češće i intenzivnije zbog klimatskih promjena.

Pročitajte više