Suša stvorila probleme i ovčarima: "Ne pamtim ovo u mojoj povijesti"

Screenshot: HRT

SUŠA je stvorila velike probleme i ovčarima. Najveći krčki ovčarski OPG na godinu proizvede pet i pol tona sira. I dok im je prošla godina, unatoč pandemiji, bila dobra, ove godine zbrajaju štetu zbog suše. No nadaju se da će se ovce do mužnje stići oporaviti, a oni ustrajati u kvaliteti sira. 

I ljeti i zimi, četiristotinjak ovaca obitelji Mrakovčić slobodno šeće pašnjacima najsunčanije strane otoka Krka. Sve o ovcama naučili su od predaka, a OPG i siranu osnovali su prije tridesetak godina. No zbog sušnog ljeta, ovo im je prva godina za koju misle da će im biti kritična.

"Ne pamtim u povijesti da sam morao dodavati ovoliko vode i hrane"

"Mi inače ne dodajemo krmu, suho sijeno preko ljeta, nego samo drugi i treći mjesec kad je vegetacija loša. Ja ne pamtim u mojoj povijest da sam morao ovoliko dodavati i vode i hrane", govori Mirjenko Mrakovčić, vlasnik OPG-a, Kornić, Krk.

Uobičajeno, ovce potroše kubik vode na dan i do dvanaest bala sijena. "I vidi se da ovce baš i nisu u najboljoj kondiciji, da su malo smršavile. Dobro, sada se i ne vidi zbog vune, ali kada biste ih ošišali, gladne jame bi se vidjele. Pasu travu, jedu mlade listove od maslina, kupine, sve što nađu, a lovor im je najslađi", rekao je Marko Mrakovčić, OPG, Kornić, Krk, piše HRT.

Pa se svi nadaju da će se do mužnje ovce oporaviti. "Isključivo muzemo ovcu na vegetaciji, ne dodajemo ništa, zbog toga je i naše mlijeko, odnosno sir kvalitetan", naglašava Mirjenko.

Dobre rezultate kvare im divlje svinje i čagljevi

Jer oni su osmerostruki šampioni Hrvatske i regije. U okusima njihovih sireva - zelenom i črnom bodulu, običnom i magrižu, uživa se na svim kontinentima. Čak su oplemenili ponudu na kućnom pragu maslinovim uljem i slatkim delicijama.

"Jedan mjesec bolje, jedan slabije, nešto se dobije poticaja od županije, nešto smo dobili iz europskih fondova. Imamo mušterije već nekih 20 godina", istaknula je Vesna Mrakovčić, vlasnica OPG-a, Kornić, Krk.

"Ovaj sir dobro miriše, uzimamo ga kući, kao i ulje koje je baš ukusno", rekla je Angelica Host, gošća iz Njemačke. Dobre rezultate kvare im divlje svinje i čagljevi koji svake godine ubiju dvadesetak ovaca.

"Što ja znam, dvojica sad prodaju ovce, nema više budućnosti ako se divlje svinje i čagljevi ne maknu s otoka Krka", naglasio je Mirjenko. Jer ovi skromni OPG-ovci žele održati visoku kvalitetu svojih proizvoda.

Pročitajte više