Suše ugrožavaju rijeku Colorado. Sedam saveznih država postiglo povijesni sporazum

Ilustracija: EPA

SEDAM američkih saveznih država koje se nalaze uz sušom pogođenu rijeku Colorado postiglo je povijesni sporazum s Bidenovom administracijom kako bi se spriječili problemi opskrbe za velike gradove poput Los Angelesa i Phoenixa te za poljoprivrednike.

Prema sporazumu, Arizona, Kalifornija i Nevada će do kraja 2026. uzeti 3.7 milijardi prostornih metara manje vode, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo unutrašnjih poslova. Za 13 posto manju potrošnju u iduće tri godine te će savezne države dobiti oko 1.2 milijarde dolara kompenzacije, izvijestio je Washington Post, pozivajući se na osobe upućene u pregovore.

Meksiko isto koristi vodu iz rijeke

Nakon gotovo godinu dana privremeni sporazum bi trebao spriječiti da razina vode padne ispod kritičnih razina u jezerima Powell i Mead, najvećim rezervoarima pitke vode u SAD-u.

Oko 40 milijuna ljudi i 30 plemenskih naroda ovisi o bazenu Colorada za pitku vodu i struju. Meksiko također koristi vodu iz rijeke, a poljoprivrednici koji se na nju oslanjaju opskrbljuju nacionalne i međunarodne prehrambene sustave. 

Wyoming, Colorado, Utah i Novi Meksiko u gornjem, a Kalifornija, Arizona i Nevada u donjem toku, koji sporazumno dijele vodu iz Colorada, mjesecima su pokušavali dogovoriti sporazum o rezovima. Savezni dužnosnici su tražili da se u idućoj godini potrošnja vode smanji za 15 do 30 posto.

Pročitajte više