Suspendirani vukovarski istražitelj: Srbi su me skinuli do gola na granici

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SUSPENDIRANI policijski istražitelj za ratne zločine u Vukovaru Nikola Kajkić tvrdi da su ga srpski policajci jučer zaustavili, lišili slobode i skinuli do gola, a potom maltretirali.

Dogodilo se to, kako je ispričao, na graničnom prijelazu Bajakovo, odnosno na srpskoj stani tog prijelaza - Batrovci, kada se s predsjednicom Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricom Gregurić vraćao iz Beograda. 

Njegov odvjetnik Branko Šerić kazao je da su Kajkića i Gregurić zaustavili djelatnici MUP-a Srbije te da su ih lišili slobode.

Kajkić je za RTL Danas prepričao jučerašnji događaj.

Kajkić: Prepriječen nam je put, mene su odveli u prostorije policije gdje su me skinuli do gola i maltretirali

"Jučer tijekom dana sam privatno išao u posjet jednoj instituciji koja se zove Fond za humanitarno pravo. U povratku kući, dolaskom na granični prijelaz Batrovci, prepriječen nam je put. Pristupilo nam je 4-5 policajaca u uniformi i jedan u civilu. Nisu se predstavili. Detaljno su pretresli vozilo, nismo dobili zapisnik", priča Kajkić.

Dodao je da su srpski policajci njega izdvojili. 

"Mene su odveli u prostorije policije gdje su me skinuli do gola, pretraživali i maltretirali, oduzeli mi telefon i stvari. Nakon kraćeg vremena su me odveli u prostoriju na katu gdje me čekalo pet pripadnika BIA-e. Nisu mi pokazali značke, ali su mi predočili ovlasti i koja prava imaju i u kojem svojstvu i što rade prema meni", kazao je suspendirani MUP-ov istražitelj ratnih zločina. 

Ispitivali su ga agenti srpske tajne službe i prijetili mu zatvorom?

Ispričao je da su mu BIA-ini agenti (srpska verzija SOA-e op.a.) prijetili zatvorom.

"Rekli su da su me doveli da me uhite i strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara u RH i prema njihovim neistinitim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji", tvrdi Kajkić. 

Na pitanje je li hrvatski MUP bio upoznat s njegovim odlaskom u Srbiju, Kajkić je kazao da za to nije bilo potrebe.

"Ja sam suspendiran policajac, cijela javnost zna na koji način, a činjenica da me hapse srpske sigurnosne službe, a da protiv mene u RH rade obavještajne službe, govori da sam došao do prave istine, samo ovisi koliko će biti prostora i vremena da se sve otkrije. Ja sam kao predsjednik sindikata na poziv Fonda išao u privatni posjet i nema potrebe da se javljam MUP-u. Idem u Bosnu, često i u Srbiju, putujem privatnim poslom. Ono što mi zakon i pravila nalažu, nema potrebe da ih o tome obavještavam. Po onome što mi je srpska obavještajna služba tijekom ispitivanja prezentirala, njih je hrvatska obavještajna služba i MUP izvijestio da dolazim tamo", kazao je. 

Podnio kaznenu prijavu

Uputio je i apel dijelu javnosti koji bi mogao burno reagirati zbog ovoga.

"Molim javnost da mi se slegnu emocije. Mislim da ću u ponedjeljak izaći s detaljnim informacijama koje će biti korisne cijeloj javnosti", najavio je Kajkić.

Protiv pripadnika službe sigurnosti koji su ga, kako tvrdi, pet sati maltretirali i zlostavljali fizički i psihički, zajedno s kolegicom podnio je kaznenu prijavu.

Podsjetimo, Kajkić je prije nekoliko mjeseci suspendiran s mjesta policijskog istražitelja za zločine na Ovčari. Vrh policije ga je optužio da je loše radio te da je počinio tešku povredu službene dužnosti vezano uz lažiranje dokaza, a Kajkić je uzvratio optužbama na račun vrha policije. Podsjetimo i da je nakon smjene Kajkića u Vukovaru krenula pobuna koju je protiv policije, sudstva i vlade poveo HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i koja je kulminirala prosvjedom prije mjesec dana. 

 

Pročitajte više