Susret Ive Josipovića i Borisa Tadića već krajem ožujka?

GRUPA zastupnika Skupštine Srbije, koja u ponedjeljak stiže u posjet Zagrebu mogla bi biti prethodnica koja će pripremiti teren za skori susret novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, piše danas beogradski Blic.

Mogućnost skorog susreta potvrdio je i predsjednik Političkog savjeta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, koji je rekao kako se susret na najvišoj razini očekuje vrlo skoro.

Iako datum susreta još nije preciziran i tek se dogovara, svi Blicovi sugovornici kao okvirni termin sastanka spominju kraj ožujka, a u tekstu se spominje i podatak kako je Tadić jedini od predsjednika iz regije koji nije prisustvovao ovotjednoj Josipovićevoj inauguraciji u Zagrebu.

No tvrdi se i kako ta činjenica nije registrirana kao još jedan u nizu loših poteza u bilateralnim odnosima, već je umjesto toga pokrenuta priča o skorom susretu dva predsjednika i boljoj perspektivi tih odnosa.

Prvi posjet grupe prijateljstva srpskog parlamenta

Zastupnik srpske Skupštine Janko Veselinović predvodi spomenutu parlamentarnu delegaciju koja stiže u Zagreb, a koja se sastoji od članova nedavno formirane grupe prijateljstva, kakva postoji i u Hrvatskom saboru.

Veselinović tvrdi kako dvije zemlje imaju mnogo neriješenih pitanja koja ne trpe odlaganje, poput povratka izbjeglica, granica, otete imovine, ali i položaja hrvatske manjine u Srbiji, te je izrazio nadu da će parlamentarni posjet biti početak rješavanja otvorenih problema.

Parlamentarci su potvrdili da će se tijekom boravka u Zagrebu susresti i sa Josipovićem, a Veselinović kaže kako se nada i da sporno pitanje Kosova neće opterećivati predstojeće razgovore.

Blic također navodi kako je negativan trend u srpsko-hrvatskim odnosima, uz iznimku prošlogodišnje posjete bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, uglavnom uzrokovan obostranim tužbama pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali i brojnim neriješenim međudržavnim pitanjima.

Pročitajte više