Šustar i Kostelić odbili financirati studente sportaše za natjecanje kojem je Hrvatska domaćin

Foto: Hina

ŽELJKO Jovanović, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta na Facebooku je napisao kako su ministar Šustar i njegova pomoćnica Janica Kostelić odbili platiti kotizaciju za sudjelovanje hrvatskih studenata na Europskim sveučilišnim sportskim igrama kojima su ove godine domaćini Zagreb i Rijeka.

"Ministar Šustar i pomoćnica Janica Kostelić odbili su platiti iz proračuna MZOS kotizaciju za sudjelovanje hrvatskih studenata na Europskim sveučilišnim sportskim igrama kojima su domaćin Zagreb i Rijeka. Hoće li naši studenti izostati sa najveće sportske manifestacije u Hrvatskoj?", napisao je Jovanović i priložio dokument.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo je dopis Hrvatskog akademskog sportskog saveza od 11. travnja 2016. kojim nas molite dodatna sredstva za projekt Europske sveučilišne igre Zagreb- Rijeka 2016. kojima bi pokrili troškove sudjelovanja hrvatskih studenata na Europskim sveučilišnim igrama u iznosu od 3,530.000,00 kuna.

Na Europskim sveučilišnim igrama, za razliku od Univerzijade na kojoj nastupaju nacionalne selekcije, sudjeluju momčadi sveučilišta u kojima sudjeluju u pravilu sportaši koji redovito treniraju u svojim klubovima, a na ovom natjecanju predstavljaju svoja sveučilišta koja bi se iz tog razloga morala uključiti u financijsku potporu, a koju između ostaloga predviđa i članak 57. Zakona o sportu.

Napominjemo kako je Ministarstvo za organizaciju 3. europskih sveučilišnih igara iz sredstava Državnog proračuna RH izdvojilo iznos od 10.000.000,00 kuna te da je i kroz redovni program Hrvatskog akademskog sportskog saveza osiguralo dio sredstava te da u svome proračunu za 2016. godinu više nema osiguranih sredstava za tu namjenu.

Sukladno navedenom, smatramo kako Hrvatski akademski sportski savez mora osigurati preostali dio sredstava za namjenu koju navodi uz pomoć sveučilišta te na taj način osigurati adekvatan nastup što većeg broja njihovih studenata", među ostalim stoji u dokumentu Ministarstva kojeg potpisuje Janica Kostelić.

Pročitajte više