Sustav za EU fondove ne radi zbog prelaska na euro. Objašnjenje je suludo

Foto: Jurica Galoić (Pixsell)

SUSTAV eFondovi je informatički sustav namijenjen financijskom praćenju provedbe projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a zbog prebacivanja Hrvatske na euro potpuno je nedostupan od posljednjeg dana prošle godine pa do 9. siječnja ove godine. Ionako suludoj priči ni tu nije kraj - zbog prebacivanja na euro europski fondovi radit će znatno otežano gotovo cijeli siječanj. 

Sve je ok jer su pomakli rokove podnošenja obrazaca?

Nevjerojatna je to informacija koja je nam je potvrđena iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz kojeg, u svom odgovoru, ističu kako će sve biti u redu jer su zbog nedostupnosti fondova produljili rokove korisnicima bespovratnih sredstava s obvezom podnošenja obrazaca. 

Mislite da ne može luđe? Može. Za to se pobrinula ministrica Nataša Tramišak. Naime, upitali smo je li možda njeno ministarstvo prebacivanje na euro "iznenadilo" te je li možda zbog toga sustav za isplatu iz europskih fondova neće raditi gotovo mjesec dana, no rečeno nam je da zbog "istrage koja je u tijeku" ne mogu davati informacije!? No krenimo redom. 

Obavijest koju potpisuje ministrica 

Ministrica Tramišak 28. prosinca prošle godine obavijestila je sve zainteresirane strane kako zbog uvođenja eura neće raditi sustav eFondovi. Kako stoji u obavijesti, sustav eFondovi bit će nedostupan od 31. prosinca 2022. od 16 sati u periodu od sedam dana radi konverzije na euro te povremeno tijekom siječnja radi ostalih dodatnih tehničkih prilagodbi.

Tjedan dana nikako neće raditi, a onda otežano sve do kraja siječnja 

"Korisnicima bespovratnih sredstava s obvezom podnošenja obrazaca i izvještaja u razdoblju od 31. prosinca 2022. do 31.siječnja 2023. produljuje se rok za njihovu dostavu i to za 30 dana, koji se računa od 01. veljače 2023. do 01. ožujka 2023.", stoji u obavijesti koju potpisuje ministrica. 

Kako se dodaje, obrasci i izvještaji zaprimljeni u prosincu 2022. godine obrađuju se do 28. veljače 2023., dok se za one koji su zaprimljeni od 1. veljače 2023. nadalje primjenjuju redovni rokovi, računajući od zaprimanja. Problemi su tako riješeni. No kako je moguće da sustav ne radi? 

Da Hrvatska prelazi na euro zna se još od 10. prosinca 2021. godine, odnosno više od godinu dana, pa je nevjerojatno da sustav nije već sada u funkciji, posebno jer se radi o europskih fondovima. Tako smo pitali, je li ih zapravo prelazak na euro - iznenadio? 

"S obzirom na to da je za navedeni informacijski sustav u tijeku otvorena službena istraga, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit niti komentirati upite vezane uz rad informacijskog sustava", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva. 

Skrivaju se iza istrage koja traje više od godinu dana 

Ministarstvo se tako u odgovoru Indexu skrilo iza informacije koja je stara više od godinu dana. Naime, USKOK je u prosincu 2021. godine, negdje u isto vrijeme kada je donesen službeni datum ulaska Hrvatske u eurozonu, iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova izuzeo dokumentaciju koja se odnosila na poslove s tvrtkom Omega Software. 

Kako se tada pisalo, pod izvidima su četiri ugovora sklopljena s tom tvrtkom tijekom kojih je posao s prvotnih 4.6 milijuna kuna narastao na gotovo 32 milijuna kuna za izradu i održavanje sustava eFondovi. 

No riječ je o istrazi koja je pokrenuta prije više od godinu dana pa je nevjerojatno da Ministarstvo tvrdi kako zbog toga nisu mogli prebaciti sustav eFondovi na eure. Ako je obrazloženje Ministarstva da sustav eFondovi nisu smjeli dirati jer je istraga u tijeku točno, onda je situacija još i bizarnija. 

Odnosno, ako do sada nisu smjeli raditi na sustavu zbog istrage, kako je moguće da mogu raditi sada s obzirom na to da ta istraga, ne koju se pozivaju, još uvijek nije gotova? Uostalom, kako onda sustav uopće i radi ako je pod istragom, kao što nam objašnjavaju iz Ministarstva. 

Pročitajte više