Sutkinja koja je krala u C&A suspendirana na još 3 mjeseca, primat će većinu plaće

Foto: Trgovački sud u Zadru

Državo sudbeno vijeće (DSV) danas je sutkinju zadarskog Trgovačkog suda protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog krađe po dućanima suspendiralo na još tri mjeseca, a za vrijeme suspenzije nastavlja primati veći dio plaće.

Protiv sutkinje T. G. (40) krajem siječnja 2023. godine državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog krađe odjeće u trgovačkom centru u vrijednosti od 247 eura. Tereti ju se da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A i uzela razne odjevne predmete te je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu.  

60 posto plaće

Prema Zakonu o kaznenom postupku sutkinja je sve do potvrđivanja optužnice imala pravo obavljanja dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova. To znači da je od uhićenja pa do potvrđivanja optužnice radila i sudila.

T. G. je prvi puta udaljena s dužnosti sredinom svibnja, nakon što je pred Općinskim sudom u Splitu potvrđena optužnica. Od tada joj je DSV nekoliko puta produžio suspenziju, a posljednji puta krajem prošlog tjedna. U odluci su kratko naveli: "T. G., sutkinji Trgovačkog suda u Zadru, produljuje se privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 19. veljače 2024."

Za vrijeme dok je udaljena s dužnosti i ne radi, prema članku 114. Zakona o državnim službenicima, T. G. ima pravo na dio plaće. Tako za vrijeme udaljenja iz službe službeniku pripada naknada plaće u iznosu od 60%, a ako uzdržava obitelj, 80% plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe. 

Pročitajte više