Sutra 180. obljetnica rođenja dr. Ante Starčevića

U POVODU 180. obljetnice rođenja jednog od utemeljitelja moderne hrvatske državotvorne ideologije Ante Starčevića Hrvatska čista stranka prava (HČSP) sutra u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga povijesnoga instituta u Zagrebu priređuje znanstveni kolokvij o njegovu radu i djelu.

Ante Starčević, poliičar, filozof i književnik rodio se u Žitniku pokraj Gospića 23. svibnja 1823., a umro je u Zagrebu 28. veljače 1896.

Starčevićev lik dao je najsažetije Miroslav Krleža u predgovoru knjizi Krste Hegedušića "Podravski motivi" (1933.), gdje za njega kaže da je "najlucidnija naša glava koja je našu stvarnost promatrala najpreciznijom pronicljivošću".

Antun Gustav Matoš za Starčevića je napisao kako je "uskrisitelj naše državne misli". "On ne bijaše kabinetski, amaterski, u fantastičnu gala-odjeću prerušeni rodoljub, već sin naroda i znalac realne historije i zakona", pisao je Matoš, napominjući da nije ništa pisao, Starčević bi bio ostavio u nas velik trag kao Sokrat.

Blaž Jurišić, veliki poznavatelj Starčevićeva djela i sastavljač njegovih "Misli i pogleda", smatra da su u drugoj polovici 19. stoljeća na čelu dviju usporednih smjernica hrvatske politike bile dvije jake ličnosti - Starčević i Strossmayer, te da se po tim usporednim smjernicama kreće hrvatska politika sve do danas.

"Jedna je usmjerana prema traženju saveznika na koje bismo se mogli osloniti. Druga se ne uzda ni u koga, nego samo u vlastite snage. Po prvoj stupa Strossmayer, po drugoj Starčević", napisao je Blaž Jurišić 1971. u predgovoru knjizi Ante Starčevića "Misli i pogledi", koju je objavila Matica hrvatska.

Kako je najavljeno, skup u povodu 180. obljetnice Starčevićeva rođenja otvorit će predsjednik HČSP-a Luka Podrug, a na znanstvenom kolokviju prilozima će sudjelovati Agneza Szabo, Jasna Turkalj, Željko Holjevac, Zlatko Hasanbegović, Stjepan Matković, akademik Dubravko Jelčić, Dubravko Horvatić, Igor Zidić, Marija Bratanić i Ivan Gabelica.

Glasilo Hrvatskog društva političkih zatvorenika "Politički zatvorenik" u naslovnoj stranici svibanjskoga broja donosi sliku Ante Starčevića. Uvodnik "Dr. Ante Starčević - misao slobode i prava" potpisao je urednik broja Tomislav Jonjić, koji je na početku najnovijeg broja objavio tekstove Filipa Lukasa "Starčević" iz 1936. i Dubravka Horvatića "Hrvatska današnjica i Ante Starčević".

Tekstovi su ilustrirani naslovnicama Starčevićevih knjiga te slikama radova (F. Kršinić, R. Ivanković, A. Kuman, I. Rendić, A. Augustinčić i V. Radauš) koje su izradili nadahnuti značajem Ante Stračevića.

Pročitajte više