KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sumnja se da je osoba testirana u Zagrebu zaražena omikronom, rezultati stižu sutra

Foto: Shutterstock

PREMA informacijama kojima raspolažemo, moguće je da ćemo uskoro imati potvrdu prvog slučaja omikrona u Hrvatskoj. Radi se o uzorku koji je uzet na području Zagreba, a provjera o kojoj se varijanti korone radi još uvijek traje.

Rezultate sekvenciranja ćemo znati sutra, ali sumnja se da se radi o omikronu. Javnost će o rezultatima, kako doznajemo, tijekom sutrašnjeg dana izvijestiti HZJZ.

"U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja se na prisustvo nove omikron varijante covida-19. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost. Više informacija objavit ćemo uskoro", izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je Hini da je postavljena sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba te je u tijeku provjera u službenom laboratoriju.

Što dosad znamo o omikronu? Mogao bi zaustaviti pandemiju

Ako se potvrdi ono što zasad znamo, omikron bi mogao zaustaviti pandemiju.

Naime, nakon što je u Južnoj Africi otkriven novi soj virusa - omikron - pojavljuje se sve više informacija iz te zemlje da navedeni soj uzrokuje blaže simptome, poput glavobolje i umora. Uz to, tamošnji liječnici navode i da nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti.

I njemački epidemiolog, profesor Karl Lauterbach izjavio je kako bi se omikron mogao pokazati kao božićni dar, pod uvjetom da uzrokuje blažu kliničku sliku, i ubrzati kraj pandemije koja već gotovo dvije godine hara svijetom.

I hrvatski stručnjaci slično misle

Epidemiolozi dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a, infektolog dr. Bruno Baršić iz KB-a Dubrava i dr. Zlatko Trobonjača, imunolog iz KBC-a Rijeka, za Index su rekli kako bi, ako se zaista pokaže da virus uzrokuje blaže simptome, a da je pritom puno zarazniji od delte, moglo doći do onoga što cijeli svijet nestrpljivo iščekuje - kraja pandemije.

No, naravno, ne može se odmah utvrditi da će se to zaista i dogoditi jer se još uvijek čekaju podrobnije informacije o tome što novi soj donosi, ali napokon stižu optimistične najave. No, ne smije se zaboraviti, kažu nam, na osnovne stvari - da je i dalje cijepljenje najvažnije oružje u borbi s koronom, kao i pridržavanje mjera.

Gdje je dosad zabilježen omikron?

 

Do početka prosinca zabilježeno je ukupno 59 slučajeva omikrona u državama EU/EEA. Nova varijanta zabilježena je u 11 država: Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3). Na području Europe omikron je još zabilježen i u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je jučer ECDC.

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u sljedećim državama: Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici.

Većina potvrđenih slučajeva povezana je na neki način s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje. Dosadašnji slučajevi su bili ili asimptomatski ili blagi. ECDC navodi da još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje uzrokovano omikronom.

WHO: Postojeća cjepiva bi nas trebala štititi od težih simptoma zaraze omikronom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je kako vjeruje da će postojeća cjepiva "i dalje spriječiti pojavu teških oboljenja" u slučaju zaraze omikronom.

WHO je prošloga tjedna za novi soj covida-19 rekao da se radi "o zabrinjavajućoj varijanti". No glasnogovornica WHO-a Margaret Harris je navela kako omikron nije soj koji bi trebao izazivati "paniku".

Za BBC je rekla da je cilj mjera podići oprez među državama, "ali da ne treba pretjerivati".

Glavna znanstvenica WHO-a kaže da ne treba paničariti zbog pojave omikrona

U intervjuu za Reuters Next, Soumya Swaminathan je rekla da je nemoguće predvidjeti hoće li omikron postati dominantna varijanta koronavirusa.

"Trebamo biti pripravni i oprezni, ali ne paničariti jer smo u drukčijoj situaciji nego prije godinu dana", rekla je.
"Moramo pričekati, prerano je zaključivati."

"Delta čini 99 posto zaraza u svijetu. Ova varijanta morala bi biti zaraznija kako bi nadmašila (deltu) i postala dominantna u svijetu. To je moguće, ali to nije moguće predvidjeti", istaknula je Swaminathan.

"Moramo pričekati, nadajmo se da je blaža... no prerano je zaključivati o varijanti kao cjelini", dodala je.

Najavila je da će WHO idući tjedan sazvati globalnu grupu stručnjaka kako bi se odredili prioriteti za istraživanje omikrona.

Upitana o potencijalnoj potrebi za cijepljenje booster dozom protiv koronavirusa jednom godišnje, navela je da se WHO priprema za sve scenarije.

 

Pročitajte više