Sutra Hrvatska dobiva prvi Rafale

Foto: MORH

U Francuskoj bazi ratnog zrakoplovstva sutra će biti obavljena primopredaja Hrvatskoj prvog višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafalea, najavio je u danas ministar obrane Mario Banožić, dodajući da će prvih šest Rafalea doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024. 

"Sutra ćemo imati povijesni dan... pravno preuzimanje prvog Rafalea koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj, zajedno s ostalih 5, dakle prvih šest komada, početkom drugog kvartala 2024.", rekao je Banožić u Mariji Bistrici na hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

>> Banožić: Od građana dobivam oduševljenje u vezi Rafalea

Prvi od 12 aviona

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Sve ide prema našim planovima, projekt se odvija kako smo zamislili, infrastruktura se razvija, a paralelno s tim obučavali smo pilote, tehničare, pripremali se zajedno s francuskim partnerima na transferu znanja i opreme. U konačnici sutra postajemo vlasnici prvog Rafalea", dodao je Banožić.

Hrvatska i Francuska potpisale su krajem 2021. Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea. Na pitanje kada će doći ostali avioni, ministar je kazao da će se sve odvijati "prema ugovorima".

Piloti Rafalea

Govoreći o pilotima koji će letjeti na Rafaleima, rekao je da se radi o pilotima koji su prošli obuku na tim zrakoplovima, ali i pilotima "koji su dugo u struci, koji znaju što znači ratno zrakoplovstvo u punom smislu".

Svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan bit će nazočan ministar Banožić uz izaslanstvo hrvatske vlade i Hrvatske vojske.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafalea u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno-tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pojasnio je u priopćenju MORH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više