Sutra nastavak suđenja Miloševiću uz novi režim rada

SUĐENJE bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavit će se u utorak, nakon 20-dnevnog prekida zbog bolesti optuženog.

Na suđenju Miloševiću ubuduće će se održavati samo tri sjednice tjedno - utorkom, srijedom i četvrtkom - kako bi se optuženom

osigurala četiri dana odmora svakoga tjedna, priopćio je ICTY.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Richarda Maya tu je odluku donijelo na preporuku kardiologa koji su utvrdili da Milošević uz visoki tlak pati i od iscrpljenosti te da mu prijeti srčani udar.

Suđenje je prekinuto 18. rujna kada se Milošević požalio na iscrpljenost i izuzetno visoki tlak, što je bio 12. prekid procesa zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Uoči tog posljednjeg prekida očekivalo se svjedočenje bivšeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, a u međuvremenu je bilo najavljeno i svjedočenje bivšeg predstojnika Ureda predsjednika RH Hrvoja Šarinića, no u ponedjeljak se u Haškom sudu nije mogla dobiti potvrda da će jedan od njih sutra sjesti na klupu za svjedoke.

Suđenje je počelo 12. veljače 2002., od kada traje izvođenje dokaza optužbe. Do kraja dokaznog postupka tužiteljima je ostalo još 46 raspravnih dana, te se dovršetak prvog dijela suđenja očekuje do kraja prosinca ove godine.

Nakon toga nastupit će tromjesečni prekid suđenja, koji je raspravno vijeće odobrilo Miloševiću za pripremu obrane. Budući da je optužba za dokazni postupak imala na raspolaganju gotovo dvije godine, očekuje se da će jednako vrijeme biti odobreno i Miloševiću za iznošenje obrane.

Pročitajte više