Njemačka se priprema, stigli policajci iz cijele Europe. ISIL je već zaprijetio

Foto: EPA

Njemačka je danas ugostila policijske službenike iz svih dijelova Europe, koji su pristigli kako bi joj pomogli u obrani od mogućih prijetnji na ovogodišnjem Europskom nogometnom prvenstvu, a ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser obećala je budnost uoči prve utakmice krajem ovog tjedna.

"Naš fokus je prije svega prijetnja od islamističkog terorizma, huligana i njihovih prekršaja, svakodnevnih zločina i nasilnih kriminalaca, no ovaj put i od kibernetičkih napada", rekla je Faeser na svečanosti za oko 350 policajaca raspoređenih radi osiguranja prvenstva.

Skupine poput Islamske države već su pozvale na napade na Euro, koji će trajati mjesec dana, a započinje sutra utakmicom zemlje domaćina Njemačke protiv Škotske. "Naše sigurnosne vlasti stoga imaju islamističku scenu čvrsto na svom nišanu", kazala je Faeser dodavši da vlasti trenutno nisu upoznate s bilo kakvim specifičnim planovima.

22.000 policajaca svaki će dan raditi na osiguranju

Njemačka očekuje da će utakmice na stadionima gledati 2.7 milijuna ljudi, a oko 12 milijuna će ih pratiti u navijačkim zonama, odnosno na vanjskim površinama poput one ispred berlinskih Brandenburških vrata. 

Navijačke zone bile su popularne tijekom Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, no ostaje za vidjeti kakvo će biti raspoloženje na ovom sportskom događaju s obzirom na napetosti zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku te porast podrške krajnjoj desnici u Europi. 

"Neki ljudi pokušavaju te sukobe dovesti u našu zemlju", upozorila je ministrica dodavši da se propaganda i govor mržnje na njemačkim ulicama neće tolerirati. Oko 22.000 policajaca svakog će dana raditi na osiguranju prvenstva.

Njemačke sigurnosne vlasti također surađuju s međunarodnim partnerima kako bi prepoznale potencijalne prijetnje, a zemlja je pojačala i svoje granične kontrole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.