Sutra počinju 14. krležini dani u Osijeku

PREDSTAVOM "Teštamenat" Pere Budaka u nedjelju, 7. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku počinju 14. Krležini dani koji će trajati tri dana.

Kazališno-teatrološka priredba Krležini dani začeta je 1987., kad je u Osijeku postavljen monumentalan spomenik Miroslavu Krleži, rad zagrebačke kiparice Marije Ujević.

Krležini dani, koji uključuju međusobno povezanu kazališnu smotru i znanstveno savjetovanje o hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, ostvaruje se tek 1990., rekao je u razgovoru za Hinu Stanislav Marijanović s osječkoga Pedagoškog fakulteta, jedan od poticatelja osnutka Krležinih dana i član Organizacijskog odbora svih ovih godina.

Za Osijek, Hrvatsku pa i Europu Krležini dani oslikavaju ne samo Krležino književno djelo nego i domet kazališnog izričaja, dodao je. Podsjetio je kako je do sada objavljeno 311 znanstveno-teorijskih prikaza i priopćenja o Krležinu stvaralaštvu i teatrologiji te da je održano 49 kazališnih predstava. Sudjelovala su sva hrvatska kazališta, a najveći broj predstava izveli su članovi osječkoga HNK.

Intendant toga kazališta Željko Čagalj izjavio je kako se 7. prosinca, kad predstavom "Teštamenat" počinju Krležini dani, obilježava i još jedan važan jubilej - 7. prosinca 1907. počeo je rad HNK u Osijeku. Sama zgrada HNK ima duži jubilej, 137 godina i starija je od zgrade zagrebačkog HNK čak 29 godina.

Veza Osijeka i Krleže doista je posebna, kao i Krležina stvaralaštva i osječkog HNK koji je izveo velik broj njegovih dramskih djela, kazao je Čagalj. Osobito nam je drago što će na Krležine dane doći i Pero Budak, autor "Teštamenta", dometnuo je.

Podsjetio je kako je zgrada osječkog HNK u ratu teško stradala, najviše 16. studenoga 1991. kad je pogođena s dvije zapaljive granate, nakon čega je teško oštećena u velikom požaru. Kazalište je obnovljeno i 27. prosinca 1994. svečano ga je otvorio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, podsjetio je.

Na Krležinim danima među ostalim će biti predstavljena "Hrestomatija novije hrvatske drame" Borisa Senkera. Jasna Melvinger govorit će o "Krležinim inojezičnim citatima u dramskom ciklusu Glembajevi", a Danijela Bačić-Karković o "Egzistencijalističkoj filozofiji u hrvatskoj dramskoj i radio-dramskoj književnosti".

Pokrovitelj Krležinih dana su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija, grad Osijek, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te osječko Sveučilište "J.J. Strossmayera".

Pročitajte više