Sutra referendum o GKU-u za djelatnost zdravstva

Oko 59.000 zaposlenih u zdravstvu sutra će imati priliku izjasniti se na referendumu o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za djelatnost zdravstva, koji će se provoditi između sedam i 21 sat u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, izjavila je danas Hini predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Referendum organiziraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i četiri sindikata zdravstva koja su potpisala GKU 8. prosinca s ministrom Andrijom Hebrangom.

Da bi referendum bio valjan na njega mora izaći 20.000 glasača, a da bi bio prihvaćen za GKU se mora izjasniti oko 10.000 zaposlenih u zdravstvu, kazala je Avberšek.

Pripreme za referendum se nastavljaju unatoč jučerašnjim pokušajima opstruiranja pojedinih poslodavaca koji nisu željeli primiti materijale iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, rekla je Avberšek. Prvi rezultati očekuju se u petak.

GKU-om koji vrijedi idućih pet godina djelatnicima u zdravstvu osigurano je povećanje plaća na uvjete rada, ovisno o radnom mjestu, između pet i 15 posto.

Djelatnici sa stažom dužim od 20 godina dobit će između četiri i 10 posto više plaće, ovisno o godinama provedenim u službi.

Dogovoren je dar za djecu od 400 kuna te božićnica od najmanje 1.000 kuna, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora.

Iako je potpisao GKU, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić pozvao je liječnike da ne izađu na referendum jer se tim ugovorom prava liječnika ne rješavaju cjelovito. Babić inzistira na Strukovnom kolektivnom ugovoru (SKU) za liječnike i stomatologe koji je potpisan kao dodatak GKU-u.

O SKU-u za liječnike proveden je i referendum, koji je Vlada unaprijed proglasila nevažećim, a čeka se i sudska odluka oko zahtjeva za poništenjem SKU-a jer je nezakonito sklopljen. Zahtjev su podnijela dva sindikata zdravstva, a podržala Vlada.

Protiv referenduma se jučer izjasnilo i sedam tzv. malih sindikata zdravstva koji nisu potpisnici GKU-a. Oni se pozivaju na mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da je GKU i njima trebao biti ponuđen na potpis.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više