Sutra sabor raspravlja o tržištima kriptoimovine, stiže zakon

Ilustracija: Shutterstock

Hrvatski sabor sutra će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.

Tim konačnim prijedlogom zakona, koji je u sabor upućen po hitnoj proceduri, provodi se europska uredba o tržištima kriptoimovine, tzv. uredba MiCA, a cilj joj je uspostava sveobuhvatnog regulatornog okvira.

Što se zakonom osigurava?

Predmetnim se zakonom osiguravaju pretpostavke za provedbu odredbi uredbe MiCA i prvi se put određuju nadležna tijela koja će biti odgovorna za provedbu i nadzor nad provedbom uredbe.

U Hrvatskoj će to biti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazala je državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić na sjednici Vlade.

Nacrtom prijedloga zakona dodatno su definirane i vrste izdavatelja, propisani su uvjeti za izdavanje odobrenja za rad, pravila poslovnog ponašanja pružatelja usluga, kao i sankcije za kršenje odredbi uredbe MiCA.

U prošloj godini ukupni višak općeg proračuna zabilježen je u iznosu od 34.3 milijuna eura

Zastupnici će raspraviti i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu u kojem se, među inim, navodi da je tijekom te godine realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 3.1 posto.  

U prošloj godini ukupni višak općeg proračuna zabilježen je u iznosu od 34.3 milijuna eura ili 0.04 posto BDP-a, pri čemu je manjak državnog proračuna iznosio 729.1 milijun eura ili 1 posto BDP-a.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.